Velikonoční nádivka bezmasá

Vytisknout recept
Cizrnu necháme namočenou nejméně 24 hodin, až začíná klíčit, propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka. 
Strouhanou housku pokapeme masovým nebo zeleninovým vývarem a necháme vsáknout. Máslo utřeme se solí a žloutky do pěny, postupujeme stejně jako u třeného těsta, aby se pěna nesrazila. Uvařenou cizrnu, případně mandle, spolu s nasekanými zelenými bylinkami a ostatním kořením, vmícháme do těsta. Pokud je těsto příliš řídké, zasípáme je strouhankou. Z bílku ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do nádivky. Pečeme ve výmazném, strouhankou vysýpaném pekáči asi hodinu. Teplou nádivku podáváme jako přílohu nebo samostatná se salátem z hořkých bylin. Je dobrá i studená 
 
Recepty na velikonoční nádivky jsou počítány pro 8-10 osob. Aby se nádivka dobře propekla, nebyla mazlavá, nesmí být těsto před přidáním ušlehaného sněhu řídké a vodnaté je třeba počítat s tím, že při míchání sněhu ještě trochu zřídne. Zde je nádivka hotová, poznáme stejně jako u piškotových a třených těst, v píchnutím dřevěné špejle, která musí být po vyjmutí zcela suchá, bez stop vlhkého těsta. 

500g - cizrna
2lžíce - olej
150g - máslo
12ks - strouhanka z housek
8ks - vejce
špetka - sůl
špetka - pepř
špetka - muškátový oříšek
2hrnek - mladé posekané kopřivy
2lžíce - pažitka
2lžíce - zelené petrželky
1lžíce - libeček
50g - spařené nahrubo nasekané mandle(možno vynechat)
200ml - silného masového nebo zeleninového vývaru
příprava - 24 hodin
vaření - 60 minut
Kategorie Hlavní jídlo
Porce 0
Uvařila Ivana Bartoňová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account