Velikonoční mazanec

Vytisknout recept
Chuťově výborný, vláčný...
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 hour 30 minutes
Čas vaření 40 minutes
Porce 8 osob
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

  • Tato dávka vyjde na 2 menší mazance
  • 250 ml mléka
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 2 celá vejce
  • troška rumu
  • 300 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1/2 kostky droždí
  • rozinky

na závěr:

  • vejce na potření mandle a rozinky na dozdobení

Instrukce

  • Z droždí, trochy vlažného mléka a lžičky cukru si připravíme kvásek.
  • V míse smícháme veškeré sypké suroviny.
  • Uděláme důlek, vlijeme zbylé vlažné mléko, rozpuštěné máslo (nesmí být horké), 2 vejce, trošku rumu a vzešlý kvásek.
  • Důkladně necháme propracovat.
  • V závěru do těsta zapracujeme rozinky.
  • Dáme na teplé místo kynout minimálně na hodinu.
  • Poté těsto rozdělíme na osm stejně velkých dílů, uděláme z nich bochánky a ještě necháme kynout.
  • Když je těsto krásně vyběhlé, vždy ze 4 bochánků propleteme mazanec.
  • Hotový dáme na plech vyložený pečícím papírem.
  • V závěru potřeme vajíčkem a ozdobíme mandlemi a rozinkami.
8 Komentářů
  1. NelaVávrová 1 rokem ago

    nádhera, šikulka…

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Je originální, moc podařený 👍

  3. 5 stars
    Nádherný mazanec. Také ho budu péci. Mám inspiraci.

  4. Mazanec máme s manželem rádi. Ten na Velikonce nesmí chybět! 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account