Velikonoční mazanec

Vytisknout recept
Pochoutka, která nesmí chybět na svátečním stole.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 hour 30 minutes
Čas vaření 50 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

Těsto:

  • 230 g hladké mouky já používám špaldovou
  • 100 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 115 ml vlažného mléka
  • 70 g cukru
  • 70 g změklého másla
  • 4 g soli
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 35 g rozinek
  • 35 g nasekaných loupaných mandlí

Na povrch:

  • 1 rozšlehané vejce
  • mandlové lupínky

Instrukce

  • Veškeré suroviny na přípravu mazance pár hodin vyndáme z lednice, aby získaly stejnou pokojovou teplotu.
  • Z trošky vlažného mléka, lžičky cukru a lžičky mouky za pomocí droždí uděláme kvásek. Necháme zhruba 10 minut kynout.
  • Do mísy zatím nasypeme oba dva druhy mouky, přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, kůru z citronu, promícháme.
  • Když je kvásek tak akorát, udělám v mouce důlek, vlijeme kvásek, přidáme rozpuštěné (ne horké) máslo, vyklepneme vajíčko a dáme i zbytek vlažného mléka. A těsto důkladně propracujeme.
  • Na závěr přidáme sekané mandle a rozinky.
  • Hotové těsto lehce poprášíme hladkou moukou a dáme pod utěrku na teplé místo minimálně na hodinu kynout.
  • Plech vyložíme pečícím papírem, z těsta vytvoříme bochánek a opět necháme ještě asi 15-20 minut kynout.
  • Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.
  • Troubu rozehřejeme na 160 - 170°C a pečeme 40–50 minut dozlatova.
  • Propečenost těsta vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit.
10 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 2 roky ago

    letos jsem nedělala, manžel si koupil a jeden nám tu nechala naše Evička 🙂

  2. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Taky jsem dělávala, ted jsme na cestách, tak nevím, ale asi nebude 🌞

    • Author
      Jaroslava Korpášová 2 roky ago

      No když tak nějaký pořídíte v obchodě, dá se sehnat i v podstatě chuťově jako doma dělaný.

  3. KláraOdehnalová 2 roky ago

    Mazanec letos asi dělat nebudu, troufnu si maximálně tak na beránka, ale musím říct, že vypadá opravdu skvěle!:)

    • Author
      Jaroslava Korpášová 2 roky ago

      No já pro změnu nedělám beránka, nemám na něj ani patřičnou formu.

  4. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    5 stars
    Krásný mazanec. Také ho budu péci.

    • Author
      Jaroslava Korpášová 2 roky ago

      Děkuji, i já se příští týden na mazanec chystám.

  5. NelaVávrová 2 roky ago

    paráda, bez toho Velikonoce nejsou 😀

    • Author
      Jaroslava Korpášová 2 roky ago

      Tak tak, už se těším, až příští týden upeču, byť Velikonoce nijak extra neslavíme, tak mazanec musí být.

      • NelaVávrová 2 roky ago

        Souhlasím, také Velikonoce nemusím, ale tohle k tomu patří…

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account