Tradiční velikonoční pochoutka. Skvěle chutná namazaný máslem či marmeládou, nebo prostě jen tak.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Keyword kynuté, mazanec, tradiční, Velikonoce
Čas přípravy 1 hourhod.30 minutesmin
Čas vaření 50 minutesmin
Celkový čas 2 hourshod.20 minutesmin
Porce 1ks
Kalorie 335
Uvařila Jaroslava Korpášová
Ingredience
400gpolohrubé mouky
80gmásla či Hery
2ksžloutky
80gcukru
1ksdroždí
150-200mlmléka
1ČLtlučeného anýzu
kůra z citronu
1ksvanilkový lusk
špetkasůl
mandle - plátky, sekané
rozinky dle chuti (namočené v rumu)
Instrukce
Nejprve si uděláme kvásek z droždí, trošky vlažného mléka a lžičky cukru. V kastrůlku si rozpustíme máslo či tuk na pečení. Do mísy dáme veškeré suroviny krom rozinek a mandlí, a když je kvásek vzešlý, vypracujeme vláčné těsto. Nakonec přimícháme rozinky a část mandlí.Těsto musíme propracovat opravdu důkladně, ideální je na tuto činnost využít robot, pokud ho máme. Poté těsto zlehýnka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Během kynutí ještě jednou promísíme.Vykynuté těsto přendáme na vál a vytvoříme pěkný bochánek, který následně přeložíme na plech vyložený pečícím papírem, ještě chvíli necháme odpočinout.Před samotným pečením vršek mazance potřeme rozšlehaným vajíčkem s kapkou mléka a ještě hojně posypeme sekanými mandlemi.