Velikonoční mazanec

Vytisknout recept
Tradiční velikonoční pochoutka. Skvěle chutná namazaný máslem či marmeládou, nebo prostě jen tak.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Klíč. slova kynuté, mazanec, tradiční, Velikonoce
Čas přípravy 1 hour 30 minutes
Čas vaření 50 minutes
Celkový čas 2 hours 20 minutes
Porce 1 ks
Kalorie 335
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

  • 400 g polohrubé mouky
  • 80 g másla či Hery
  • 2 ks žloutky
  • 80 g cukru
  • 1 ks droždí
  • 150-200 ml mléka
  • 1 ČL tlučeného anýzu
  • kůra z citronu
  • 1 ks vanilkový lusk
  • špetka sůl
  • mandle - plátky, sekané
  • rozinky dle chuti (namočené v rumu)

Instrukce

  • Nejprve si uděláme kvásek z droždí, trošky vlažného mléka a lžičky cukru. V kastrůlku si rozpustíme máslo či tuk na pečení. Do mísy dáme veškeré suroviny krom rozinek a mandlí, a když je kvásek vzešlý, vypracujeme vláčné těsto. Nakonec přimícháme rozinky a část mandlí.
    Těsto musíme propracovat opravdu důkladně, ideální je na tuto činnost využít robot, pokud ho máme. Poté těsto zlehýnka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Během kynutí ještě jednou promísíme.
    Vykynuté těsto přendáme na vál a vytvoříme pěkný bochánek, který následně přeložíme na plech vyložený pečícím papírem, ještě chvíli necháme odpočinout.
    Před samotným pečením vršek mazance potřeme rozšlehaným vajíčkem s kapkou mléka a ještě hojně posypeme sekanými mandlemi.

Nutriční hodnoty

Serving: 100g | Vláknina: 2g | Kalorie: 335kcal | Tuky: 12g | Protein: 8g | Cukry: 48g

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account