Vánočka ze špaldové mouky pro všední i slavnostní dny

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 45 minutes
Porce 0
Uvařila MichaelaLejsková

Ingredience

  • 300 g Celozrnná špaldová mouka
  • 300 g Bílá pšeničná mouka
  • 100 g Přírodní třtinový cukr
  • 120 g Máslo
  • 3 ks Žloutky
  • 40 g Droždí
  • 120 ml Mléko nebo rýžový, sojový či špaldový nápoj Isola Bio
  • 60 g Rozinky
  • 1 ks Citron - kůra
  • 50 g Vlašské ořechy
  • Muškátový oříšek
  • Mandle
  • Sůl

Instrukce

  • Do 3 lžic vlažného mléka či obilného nápoje rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či obilný nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme alespoň 2 hodiny vykynout.
    Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Poté rozdělíme těsto na 9 kusů, které vyválíme do pramenů a spleteme vánočku. Vánočku (snažíme se ji dělat co nejvyšší a nejužší) necháme ještě půl hodiny kynout na plechu a mezitím si předehřejeme troubu na 200°C).
    Před vložením do trouby vánočku potřeme rozšlehanými bílky a posypeme nakrájenými mandlemi. Nejprve pečeme (10 minut) na maximální teplotu, poté snížíme teplotu na 140-150°C a pečeme dalších  25-35 minut. Zda je vánočka upečená zjistíme vpíchnutím špejle, pokud se těsto nechytá, je hotovo.
     
    Zdroj: ProBio.cz

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account