Vánočka ze špaldové mouky pro všední i slavnostní dny
Ingredience
- 300 g Celozrnná špaldová mouka
- 300 g Bílá pšeničná mouka
- 100 g Přírodní třtinový cukr
- 120 g Máslo
- 3 ks Žloutky
- 40 g Droždí
- 120 ml Mléko nebo rýžový, sojový či špaldový nápoj Isola Bio
- 60 g Rozinky
- 1 ks Citron - kůra
- 50 g Vlašské ořechy
- Muškátový oříšek
- Mandle
- Sůl
Instrukce
- Do 3 lžic vlažného mléka či obilného nápoje rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či obilný nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme alespoň 2 hodiny vykynout.Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Poté rozdělíme těsto na 9 kusů, které vyválíme do pramenů a spleteme vánočku. Vánočku (snažíme se ji dělat co nejvyšší a nejužší) necháme ještě půl hodiny kynout na plechu a mezitím si předehřejeme troubu na 200°C).Před vložením do trouby vánočku potřeme rozšlehanými bílky a posypeme nakrájenými mandlemi. Nejprve pečeme (10 minut) na maximální teplotu, poté snížíme teplotu na 140-150°C a pečeme dalších 25-35 minut. Zda je vánočka upečená zjistíme vpíchnutím špejle, pokud se těsto nechytá, je hotovo. Zdroj: ProBio.cz