Tříkrálový koláč
Ingredience
- • listové těsto
- • 150 g Bílého jogurtu z Valašska
- • kostka měkkého tvarohu
- • 120 g cukru krupice
- • 2 bílky
- • štěstíčko v podobě drobné mince figurky jezulátka či jiného symbolu dle Vaší vlastní představivosti (předměty musí být nejlépe z kovu, který vydrží vysokou teplotu při pečení)
- • dle potřeby krupice na zahuštění náplně
Instrukce
- Listové těsto rozválíme a pomocí poklice či formy vykrojíme dva kruhy o stejném průměru.
- V míse smícháme jogurt, tvaroh, cukr a bílky.
- Pokud bude směs příliš tekutá, přidáme na zahuštění krupici.
- Jeden kruh položíme na plech a rozprostřeme na něj náplň tak, aby dva až tři centimetry od okraje zůstaly volné.
- Přidáme do náplně „štěstíčko" v podobě mince nebo jiného vhodného předmětu.
- Přikryjeme druhým kruhem a okraje pořádně přimáčkneme.
- Dáme na 30 minut odpočinout do ledničky.
- Na závěr koláč z vrchu jemně propícháme vidličkou a potřeme vajíčkem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 až 25 minut do zezlátnutí.
- Podáváme vychlazený. A pak už jen počkáme, na koho bude čekat zapečené novoroční štěstí.
Nápaditý koláč a moc dobrý.