Tradice pečení Tříkrálového koláče má kořeny již v antickém Řecku. Vylosovaný otrok se stával na jeden den králem. Pekl se dokonce i na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. Zapékaly se do něho fazole. Královnou Francie na jeden den se stala dáma, na kterou padlo štěstí a fazoli v koláči našla. Rovněž v našich zemích si obliba Tříkrálového pečení získala srdce gurmánů. A pokud je spojeno s hledáním pokladu, zaraduje se i nejedno dětské srdíčko. To vše za pomoci Bílého smetanového jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 55 minutesmin
Čas vaření 20 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.15 minutesmin
Porce 5-6 odob
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
• listové těsto
• 150 g Bílého jogurtu z Valašska
• kostka měkkého tvarohu
• 120 g cukru krupice
• 2 bílky
• štěstíčko v podobě drobné mincefigurky jezulátka či jiného symbolu dle Vaší vlastní představivosti (předměty musí být nejlépe z kovu, který vydrží vysokou teplotu při pečení)
• dle potřeby krupice na zahuštění náplně
Instrukce
Listové těsto rozválíme a pomocí poklice či formy vykrojíme dva kruhy o stejném průměru.
V míse smícháme jogurt, tvaroh, cukr a bílky.
Pokud bude směs příliš tekutá, přidáme na zahuštění krupici.
Jeden kruh položíme na plech a rozprostřeme na něj náplň tak, aby dva až tři centimetry od okraje zůstaly volné.
Přidáme do náplně „štěstíčko" v podobě mince nebo jiného vhodného předmětu.
Přikryjeme druhým kruhem a okraje pořádně přimáčkneme.
Dáme na 30 minut odpočinout do ledničky.
Na závěr koláč z vrchu jemně propícháme vidličkou a potřeme vajíčkem.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 až 25 minut do zezlátnutí.
Podáváme vychlazený. A pak už jen počkáme, na koho bude čekat zapečené novoroční štěstí.