Trhanec
Ingredience
- 400 ml mléka
- 240 g hladké mouky
- 90 g másla na smažení
- 40 g cukru krupice
- 8 vajec
- 2 střední jablka
- 4 lžíce moučkového cukru a moučkový cukr na posypání na talíři
- 3 lžíce rozinek
- špetka soli
Instrukce
- 1Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Mouku, sůl, mléko, cukr krupici a žloutky rozmícháme metličkou v míse dohladka. Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme k těstíčku.
- 2V pánvi na třetinovém ohni rozehřejeme třetinu másla, přidáme nakrájená jablka a necháme je během 1,5 minuty změknout.
- 3Přilijeme polovinu těsta, necháme 30 vteřin opékat a posypeme ho polovinou rozinek. Těsto necháme ze spodní strany zezlátnout. Poté ho otočíme, přidáme část másla, necháme 1 minutu zatáhnout i z druhé strany a plochými vařečkami ho natrháme. Přidáme další část másla.
- 4Trhanec bohatě pocukrujeme 2 lžícemi moučkového cukru, který necháme lehce zkaramelizovat. Natrhané části obrátíme a přidáme opět další část másla. Trhanec opět bohatě pocukrujeme. Trhanec dáme na talíř a zasypeme jej moučkovým cukrem. Druhou polovinu těsta a rozinek zpracujeme stejným způsobem.
No, to je dobrota.
to nám dělávali ve školní jídelně… trhance 🙂
Fakt, ja se s tim prave v minulosti nikdy nesetkala…
já jsem chodila na obědy do šk. jídelny i jako dospělá, a tohle tak jednou za půll roku bylo, tak jsem si to dávala .-)