Tradiční fazolová polévka
Ingredience
- 300 g sušených fazolí
- 300 g bílého zelí
- 100 g vepřového bůčku špek
- 1 l zeleninového nebo hovězího vývaru a olej na restování zeleniny
- 1 cibule
- 1/2 celer bulva
- 3 ks menší petržele
- 3 ks mrkve
- 3 stroužky česneku
- 1 ks brambora
- 250 g rajčat
- Koření na dochucení: tymián pepř a bylinková sůl
Instrukce
- Fazole nechte přes noc namočené ve studené vodě.
- Do jednoho hrnce nalijte vývar, přidejte fazole a špek a uvařte doměkka. Cibuli, celer, petržel a mrkev nahrubo nakrájejte, česnek prolisujte, vše dejte do druhého hrnce na polévku a na oleji orestujte. Na kostičky nakrájejte bílé zelí, bramboru a rajčata a přimíchejte do hrnce s orestovanou zeleninou. Ochuťte kořením, zalejte trochou vody a nechte vařit. Jakmile máte uvařené fazole, přidejte jejich čtvrtinu do polévkového hrnce.
- Ze zbytku udělejte pyré, přimíchejte také do polévkového hrnce. Špek můžete nakrájet na kostičky, přidat do talíře a servírovat.
Ta bude moc dobrá.