Tiramisu s ostružinami
Ingredience
- Mascarpone 125 g
- Odtučněný tvaroh 125 g
- vejce M 2 ks
- Krystalový cukr 28 g
- zrnková káva 200 ml silná
- Mandlový likér Amaretto
- cukrářské piškoty 10 ks
- Ostružiny 120 g
- Čerstvá máta
- Med
- Mořská sůl jemná
Instrukce
- Žloutky oddělte od bílků, třeba pomocí PET lahve.
- Ty dejte zatím bokem do větší mísy a bílky přendejte do vyšší nádoby.
- Přidejte trochu cukru, špetku soli a čistým el. šlehačem vyšlehejte tuhý sníh. Musí držet tvar a lesknout se.
- Stejnými metličkami můžete v druhé míse vyšlehat žloutky se zbytkem cukru do pěny. Žloutky by měly zesvětlat.
- Ke žloutkům následně přimíchejte mascarpone, tvaroh a tuhý sníh. Již nešlehejte. Vznikne vám základní krém.
- Část ostružin rozmixujte v mixéru, abyste si udělali ovocný přeliv. Pokud máte ovoce dostatečně zralé, není třeba ho doslazovat, ale pokud to není úplně ono, můžete použít med.
- Uvařte si opravdu silnou kávu, do které nalijte kapku mandlového likéru Amaretto.
- Cukrářské piškoty postupně namáčejte v kávě smíchané s likérem a vyložte s nimi dno skleněné mísy. Na dvacet piškotů budete potřebovat asi 400 ml kávy.
- Do mísy navrstvěte část ovocného přelivu.
- Přidejte připravený krém a stejným způsobem zopakujte druhou vrstvu (piškoty, přeliv, krém).
- Dejte zatuhnout do ledničky alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc.
- Před servírováním použijte k dozdobení zbývající ostružiny a lístky máty.
Krásně to vypadá a bude jistě také moc dobré. Dělám ráda tiramisu. S ovocem musím také zkusit.
taky asi zkusím, ale zrovna jsme vyhlásili embargo na “sladké” a na pečivo, tak uvidíme, zda mě k tomu zláká nějaké čerstvé ovoce 🙂
čerstvé ovoce postačí 🙂 to miluji jen tak i na kg 😀
To byla premiéra s ovocem.
Tyjo, tak tohle bych si dala a jistě si pochutnala! 🙂 Tiramisu jsme si dělali s manželem v zimě, takové to klasické, a bylo šíleně dobré! Nicméně malá obměna by rozhodně neuškodila. 🙂 Navíc ostružiny jsou mňamka!
taky asi zkusím, ale zrovna jsme vyhlásili embargo na “sladké” a na pečivo, tak uvidíme, zda mě k tomu zláká nějaké čerstvé ovoce 🙂
Anet, tiramisu je vždy šíleně dobré, a to si nemůžeme my s manželem doma moc často dovolit. Ale až přijede Vojtík, jeho mamka bude mít narozeniny, tak se důvod najde 🙂
Já se jednu dobu právě vyhýbala ostružinám, přejedla jsem se natolik, že jsem prozvracela celou noc. Takže tohle byla po dlouhé době premiéra…. Letní verze.
krása, dala bych si, ale nemám, tak si jdu aspoň uvařit kafe 🙂
já zase bez toho kafe 😀