Žloutky oddělte od bílků, třeba pomocí PET lahve.
Ty dejte zatím bokem do větší mísy a bílky přendejte do vyšší nádoby.
Přidejte trochu cukru, špetku soli a čistým el. šlehačem vyšlehejte tuhý sníh. Musí držet tvar a lesknout se.
Stejnými metličkami můžete v druhé míse vyšlehat žloutky se zbytkem cukru do pěny. Žloutky by měly zesvětlat.
Ke žloutkům následně přimíchejte mascarpone, tvaroh a tuhý sníh. Již nešlehejte. Vznikne vám základní krém.
Část ostružin rozmixujte v mixéru, abyste si udělali ovocný přeliv. Pokud máte ovoce dostatečně zralé, není třeba ho doslazovat, ale pokud to není úplně ono, můžete použít med.
Uvařte si opravdu silnou kávu, do které nalijte kapku mandlového likéru Amaretto.
Cukrářské piškoty postupně namáčejte v kávě smíchané s likérem a vyložte s nimi dno skleněné mísy. Na dvacet piškotů budete potřebovat asi 400 ml kávy.
Do mísy navrstvěte část ovocného přelivu.
Přidejte připravený krém a stejným způsobem zopakujte druhou vrstvu (piškoty, přeliv, krém).
Dejte zatuhnout do ledničky alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc.
Před servírováním použijte k dozdobení zbývající ostružiny a lístky máty.