Těstoviny s rajčatovou omáčkou
Ingredience
- 5 ks Rajče
- 1 ks Cuketa
- 1-2 ks Paprika
- 2-3 stroužek Česnek
- 1 ks Šalotka
- 2-3 lžíce Rajčatový protlak
- 2 dcl Voda nebo bílé víno
- 1 lžička Cukr krupice
- 1/2 lžička Mleté nebo drcené chilli
- 3 lžíce Olivový olej
- Sůl, pepř
- Bazalka, petrželová nať
- Těstoviny
- Strouhaný parmazán
Instrukce
- Tip na víkendový recept vám připomene dovolenou ve slunné Itálii.Očistíme šalotku a česnek a nakrájíme – česnek na plátky, šalotku nadrobno. Na olivovém oleji 1 minutu opékáme, pak přihodíme cuketu nakrájenou na půlkolečka a opečeme dozlatova (cca 3-5 minut).Přidáme nadrobno nakrájená rajčata a papriku, protlak, chilli, sůl a pepř. Podlijeme vodou nebo bílým vínem a minimálně 15 minut dusíme, dokud zelenina nezměkne a nevznikne hustá voňavá omáčka. Poté přihodíme hrst petrželové natě a bazalky a necháme stát.V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu (nešetříme s množstvím, těstoviny je nutno vařit ve velkém množství vody) a připravíme těstoviny. Poté scedíme, ale neproplachujeme. Těstoviny vaříme opravdu až po omáčce, podle nepsaného pravidla italské kuchyně má omáčka na těstoviny "čekat".Na talíř nandáme porci těstovin, přelijeme omáčkou, ozdobíme strouhaným parmazánem a snítkou čerstvé bazalky. Podáváme s bílým vínem.Tipy:Na ingrediencích jako olivový olej nebo parmazán se nevyplatí šetřit. Nenahrazujte eidamem a nejlevnějším olejem. Na chuti to bude poznat. Místo parmazánu můžete zkusit i na kostičky nakrájenou mozzarellu.Záměrně není uvedeno množství koření. Záleží nejen na vaší chuti, ale i použitých surovinách. Proto ochutnávejte!