Svíčková pečeně
nebo vývarem a za občasného podlévání pečte doměkka. Poté maso s kořením vyjměte a zeleninu dohladka rozmixujte. 4Mouku rozmíchejte ve šlehačce s mlékem (můžete klidně použít jen mléko; výsledek pak nebude tak tučný), a pokud je to třeba, omáčku zahustěte. Ještě chvíli povařte. Dosolte a případně dotáhněte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit. Podávejte ozdobené nakládanými brusinkami.
Tipy a triky
Pro přípravu svíčkové je samozřejmě nejvhodnější hovězí maso (nejšťavnatější je z jatečného býka), nejlíp v kvalitě bio. S úspěchem však využijete i maso králičí a maso ze zajíce (pokud ho seženete).
Prošpikované a naložené maso nechte odpočívat nejméně 1 den (nejlépe 2–3 dny) v lednici. Máslo po vychlazení ztuhne a zamezí přístupu vzduchu. Maso bude měkčí a lahodnější.
Hovězí raději solte až během pečení, jinak by se z něj zbytečně vyluhovalo mnoho živin.
Svíčkovou můžete také naložit do mořidla. Pět minut povařte směs vody a octa (po 400 ml), soli a pokrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny. Vychladlým mořidlem pak přelijte odblaněné a prošpikované maso a nechte nejméně 1 den odležet. Maso krásně zkřehne.