Nedělní oběd jedna báseň – hezky po česku!
Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Rozpusťte máslo a odblaňte maso, pokud je to potřeba.
2Hovězí důkladně prošpikujte slaninou tak, aby pokud možno nevyčnívala. Do většího pekáče vložte třetinu zeleniny, prošpikované maso a koření a zalijte je rozpuštěným máslem. Pak hovězí zasypte zbytkem zeleniny a nechte nejméně přes noc v chladu.
3Rozpalte troubu na 160 °C. Dejte do ní maso se zeleninou a pečte asi deset minut bez podlévání. Pak vše osolte, podlijte vroucí vodou
nebo vývarem a za občasného podlévání pečte doměkka. Poté maso s kořením vyjměte a zeleninu dohladka rozmixujte.
4Mouku rozmíchejte ve šlehačce s mlékem (můžete klidně použít jen mléko; výsledek pak nebude tak tučný), a pokud je to třeba, omáčku zahustěte. Ještě chvíli povařte. Dosolte a případně dotáhněte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit.
Podávejte ozdobené nakládanými brusinkami.
Tipy a triky
Pro přípravu svíčkové je samozřejmě nejvhodnější hovězí maso (nejšťavnatější je z jatečného býka), nejlíp v kvalitě bio. S úspěchem však využijete i maso králičí a maso ze zajíce (pokud ho seženete).
Prošpikované a naložené maso nechte odpočívat nejméně 1 den (nejlépe 2–3 dny) v lednici. Máslo po vychlazení ztuhne a zamezí přístupu vzduchu. Maso bude měkčí a lahodnější.
Hovězí raději solte až během pečení, jinak by se z něj zbytečně vyluhovalo mnoho živin.
Svíčkovou můžete také naložit do mořidla. Pět minut povařte směs vody a octa (po 400 ml), soli a pokrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny. Vychladlým mořidlem pak přelijte odblaněné a prošpikované maso a nechte nejméně 1 den odležet. Maso krásně zkřehne.
6ks - větší mrkev1ks - velký celer6ks - petržel2ks - větší cibule200g - máslo1,5kg - loupaná plec200g - slanina (na klínky)4ks - bobkový list8ks - nové koření (kuličky)8ks - pepř (kuličky)2lžíce - sůlks - NA ZAHUŠTĚNÍ OMÁČKY250ml - smetana ke šlehání2lžíce - mléko2lžíce - mouka pšeničná hladkáks - NA OZDOBU1ks - citron (na kolečka)ks - nakládané brusinkypříprava - 25vaření - 60+