Švestkový koláč z kynutého těsta
Ingredience
- 500 g čerstvých švestek
- 250 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 40 g cukru krupice
- 40 g oleje
- 60 ml vlažného mléka
- 1 vejce celé vejce do těsta a 2 žloutky na potření
- 1 lžíce vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z ¼ citronu
Instrukce
Postup na těsto:
- Do misky rozdrobíme droždí a posypeme ho špetkou cukru. Přelijeme částí vlažného mléka, zamícháme metličkou a za stálého míchání přisypáváme hladkou mouku, dokud nevznikne řidší kaše. Povrch poprášíme moukou a necháme 10 minut kynout.
- Troubu rozehřejeme na 170 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
- K vykynutému kvásku přidáme zbytek mléka, cukru a mouky, vanilkový cukr, olej, vejce a citronovou kůru a mícháme, dokud nevznikne hladké nelepivé těsto.
- Těsto rozválíme na pomoučeném válu do tvaru obdélníku (okraje necháme silnější).
- Takto připravené těsto přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Okraje těsta potřeme rozšlehanými žloutky.
- Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Pak je rovnoměrně poklademe na koláč a zasypeme drobenkou.
- Plech s koláčem vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 15–20 minut, dokud není drobenka zlatavá. Po upečení necháme koláč vychladnout.
- Foto: se souhlasem Jitky Kratochvílové