Švestkový koláč z kynutého těsta

Vytisknout recept
Tento tradiční švestkový koláč z kynutého těsta je skvělou volbou pro podzimní dny, kdy švestky jsou v sezóně a příjemně vás zahřejí.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 40 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 1 hour
Porce 4 osoby
Uvařila Jitka Kratochvílová (Joudi de la Cour)

Ingredience

  • 500 g čerstvých švestek
  • 250 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 40 g cukru krupice
  • 40 g oleje
  • 60 ml vlažného mléka
  • 1 vejce celé vejce do těsta a 2 žloutky na potření
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra z ¼ citronu

Instrukce

Postup na těsto:

  • Do misky rozdrobíme droždí a posypeme ho špetkou cukru. Přelijeme částí vlažného mléka, zamícháme metličkou a za stálého míchání přisypáváme hladkou mouku, dokud nevznikne řidší kaše. Povrch poprášíme moukou a necháme 10 minut kynout.
  • Troubu rozehřejeme na 170 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
  • K vykynutému kvásku přidáme zbytek mléka, cukru a mouky, vanilkový cukr, olej, vejce a citronovou kůru a mícháme, dokud nevznikne hladké nelepivé těsto.
  • Těsto rozválíme na pomoučeném válu do tvaru obdélníku (okraje necháme silnější).
  • Takto připravené těsto přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Okraje těsta potřeme rozšlehanými žloutky.
  • Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Pak je rovnoměrně poklademe na koláč a zasypeme drobenkou.
  • Plech s koláčem vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 15–20 minut, dokud není drobenka zlatavá. Po upečení necháme koláč vychladnout.
  • Foto: se souhlasem Jitky Kratochvílové

Notes

Zdroj: Rohlík Chef
Foto: se souhlasem Jitky Kratochvílové
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account