Šťastné a vanilkové Vánoce! Tradiční vanilkové rohlíčky na každý sváteční stůl
Ingredience
- 300 g Hladká mouka
- 300 g Vlašské ořechy (mleté)
- 140 g Máslo
- 1 špetka Sůl
- 1 ks Žloutek
- 1 ks Vanilkový lusk
- 40 g Moučkový cukr
- 100 g Moučkový cukr na obalení
- 1 ks Vanilkový cukr na obalení
Instrukce
- Do vánoc zbývají téměř dva týdny. Také už se u vás doma mísí chutě a vůně vánočního cukroví?Sotva si umíme představit vánoční svátky bez vůně vanilkových rohlíčků. Tak triumfální a nezaměnitelnou chuť dokáže jen málo které cukroví nahradit. Receptur je tolik, kolik je domácností. I když jsou si hodně podobné, stejně nakonec výsledek chutná jedinečně. Každá hospodyňka má svůj ověřený, vyzkoušený a otestovaný recept, který se většinou dědí z generace na generaci. Nejlepší vanilkové rohlíčky stejně vždycky chutnají z rukou našich maminek a babiček. Ony totiž používají tajnou ingredienci - tu, co je promění v malý vánoční zázrak. Naše babičky a maminky koření LÁSKOU. Láska je skutečně mocná čarodějka. Vládne nejmocnější silou světa. Přináší radost a vášeň. Vánoce jsou tím pravým časem nechat v sobě lásku plynout a přidávat ji po špetkách do každičkého kousku sladkého potěšení. Připravte s láskou (nejen) vanilkové rohlíčky a poznejte, jak chutná štěstí.Vanilkové rohlíčky (tradiční)PS: vanilkové rohlíčky mají chutnat po vanilce a oříšcích. Aby chutě byly dokonale vyvážené, přidávám oříšků přesně tolik, co mouky. Na 60 kousků budete potřebovat:300 g hladké mouky (Babiččina volba na křehká těsta)300 g mletých vlašských oříšků140 g másla1 žloutek špetku soli1 ks vanilkového lusku40 g moučkového cukruNa obalení ještě teplého cukroví:100 g moučkového cukru1 ks vanilkového cukru Máslo si nechte povolit. Stačí vyndat jej z ledničky hodinu před plánovaným zaděláním těsta.Do mísy nasypte mouku. Osolte a promíchejte s moukou. Nasypte oříšky a přidejte ostatní ingredience. Vypracujte těsto, které by se nemělo lepit, ale držet pěkný pevný tvar. To pak vložte do mikrotenového sáčku a uložte do chladničky.Můj TIP: já si těsta dělám alespoň 24 hodin před samotným pečením, aby měly dostatek času na proležení, odpočinutí a propojení všech přísad dohromady.Těsto vyndejte z ledičky půl hodiny před pečením. Povolí a snáze se s ním pracuje.Předehřejte troubu na 175 °C. Z těsta vytvarujte rohlíčky o velikosti, která nejlépe lahodí vašemu oku a položte na plech vyložený pečícím papírem. Já těsto rozválím a jednotlivé rohlíčky vykrajuji. Jsou pak jeden kousek jako druhý a mám jistotu, že se všechny propečou stejně. Pečte cca 15 minut.Ještě horké obalte v připravené směsi moučkového cukru a vanilky. Vkládejte do dózy (nejlépe plechové nebo keramické, nechte vychladit a uskladněte. Vanilkové rohlíčky (špaldové)300 g špaldové mouky300 g mletých vlašských oříšků špetku soli1 ČL BIO pomerančové sušené kůry1 ks vanilkového lusku (dřeň)1 žloutek4 PL medu120 g máslaVšechny ingredience zpracujte do nelepivého hladkého těsta a dejte na pár hodin odležet do ledničky.Před samotným pečením si těsto vyndejte z ledničky alespoň 30 minut předem. Troubu si předehřejte na 175 °C. Vytvarujte nebo vykrájejte tvary rohlíčků, přendejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby. Pečte cca 15 minut.Ještě horké obalujte v cukru.Můj TIP: tuto zdravější variantu obaluji v moučkovém cukru ze stévie nebo kokosu.Šťastné a vanilkové vánoce!