Špaldový chléb

Vytisknout recept
Nejprve si připravte rozkvas. Ve větší misce společně smíchejte 100 g bílé špaldové mouky, 100 ml vody a 15 g špaldového kvasu, poté misku zakryjte potravinářskou fólií a směs nechte při pokojové teplotě alespoň 12 hodin zrát (tímto způsobem si kvas namnožíte na potřebné množství pro zadělání těsta). Během uvedené doby by směs měla zdvojnásobit svůj objem. Z namnoženého kvasu si pak odeberte 1 rovnou lžíci (cca 25 g) zase pro příští recept se špaldovým kvasem a toto množství skladujte v dobře uzavřené sklenici v lednici.
Ze zbytku namnoženého kvasu zadělejte těsto. Připravte si kuchyňský robot s hnětacím hákem (případně obyčejnou mísu a vařečku). Pokud používáte robot, nejprve do hnětací nádoby dejte připravený kvas, 630 g bílé a 200 g celozrnné špaldové mouky a 500 ml vody a vše nechte hníst cca 3 minuty na stupeň 1; poté přidejte 20 g soli a dalších 80 ml vody a nechte hníst dalších 7–8 minut, dokud nebude těsto elastické (během hnětení můžete dle potřeby přidat trochu mouky či vody navíc). Pokud naopak hodláte hníst ručně, dejte do připravené mísy všechny výše uvedené ingredience najednou a směs intenzivně hněťte vařečkou 10–15 minut. Mísu s hotovým těstem pak přikryjte potravinářskou fólií a těsto nechte 2,5–3,5 hodiny kynout při pokojové teplotě.
Po vykynutí těsta si připravte 2 ošatky a každou vysypte 1 lžící bramborového škrobu. Poté si cca 3 lžícemi bílé špaldové mouky pomoučete vál (nebo kuchyňskou linku), na pomoučenou plochu vyklopte těsto, rozdělte ho napůl a z každé poloviny vytvarujte bochník o průměru cca 21–25 cm. Bochníky vložte do vysypaných ošatek, ty dejte na suché místo s pokojovou teplotou a zde nechte těsto další 2,5–3 hodiny kynout.
Po uvedené době si připravte malý pekáč nebo hrnec, dejte ho na dno trouby, troubu zavřete a začněte předehřívat na 250 °C. Mezitím si vyložte pečicím papírem větší plech a na ten pak položte oba vykynuté bochníky. Až se trouba dostatečně vyhřeje, vložte do ní plech s bochníky, poté do pekáče či hrnce na dně trouby nalijte 200 ml vody (pozor – voda se ihned začne odpařovat), troubu zavřete a pečte 15 minut při 250 °C. Po této době vyndejte z trouby pekáč či hrnec, do kterého jste předtím nalili vodu, stáhněte teplotu na 210 °C a chléb pečte dalších 30–35 minut.
Upečené bochníky nechte vychladnout (nejlépe na mřížce, aby se zespodu nezapařily), což potrvá cca 2–2,5 hodiny. Chléb vám vydrží čerstvý 2–3 dny a každý bochník vystačí na cca 20 krajíců.
TIP: Když je chléb už mírně tvrdý, chutná výborně rozpečený v troubě (postačí 15–20 minut pečení při 180 °C) a následně lehce zalitý kvalitním olivovým olejem.
 
Nutriční informace na 1 porci: 83 kcal | 3 g bílkovin | 15 g sacharidů | 1 g tuků
ks - 630 g bílé špaldové mouky hladké (+ 3 lžíce na pomoučení válu či kuchyňské linky)
ks - 200 g celozrnné špaldové mouky hladké
ks - 780 ml vody
ks - 20 g soli
ks - 2 lžíce bramborového škrobu
ks - NA ROZKVAS
ks - 100 g bílé špaldové mouky hladké
ks - 100 ml vody
ks - 15 g špaldového kvasu (cca 1 lžička)
příprava - 9 hodin 45 minut (+ 12 hodin zrání kvasu)
vaření - 50
Kategorie Chuťovka
Uvařila Nikola Sladká

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account