SMETANOVÁ VAJÍČKA NA KVÁSKOVÉM CHLEBU

Vytisknout recept
Jestli máte doma čerstvou pažitku nebo jarní cibulku, nakrájejte ji nadrobno a vmíchejte ji do vajíček společně se smetanovým sýrem na konci receptu.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 5 minutes
Čas vaření 15 minutes
Celkový čas 20 minutes
Porce 2 porce
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • Chleba si opečte nasucho nebo na pánvi na přepuštěném másle. Záleží jak to máte raději. Já většinou volím druhou variantu, protože chleba opečený nasucho rychleji zvlhne. Tuk v opečeném chlebu nedovolí tekutině z vajec tak rychle proniknout do krajíce, a díky tomu zůstává chleba déle křupavý.
  • Předem si také nachystejte případnou zeleninu a další ingredience které budete potřebovat, protože později už nebudete mít volné ruce.
  • Do středního hrnce si vyklepněte všechna vejce přidejte máslo a zapněte sporák či desku na střední stupeň. Hned na začátku si vezměte gumovou stěrku a tou celou dobu vejce míchejte, aby se na nepřichytily na dno. Já míchám vždy poctivě, ale stejně se mi pokaždé přilepí, takže umývání nádobí po tomto receptu nebývá nic moc. Výsledek za to ale stojí.
  • Za stálého míchání by vejce postupně měla začít houstnout. Až se vám bude zdát že je směs dost hustá, aby neztekla z chleba dolů, přesuňte celý hrnec na chladný povrch a zatímco budete pořád míchat, přidejte smetanový sýr a nakonec špetku soli.
  • Vejce rozprostřete na opečený krajíc chleba a ozdobte plátkem prosciutta. Pokud máte rádi můžete ještě poprášit čerstvě namletým pepřem nebo pokapat domácím bazalkovým pestem.

Instrukce

  • 4 krajíce kváskového chleba
  • 6 domácích vajec
  • lžíce másla
  • lžíce smetanového sýra
  • špetka soli
  • 4 plátky prosciutta
9 Komentářů
  1. 5 stars
    Vajíčka robím tak že do nich vmiešame sladkú smotanu a tiež sú veľmi chutné.

  2. 5 stars
    Vajíčka se sýrem a prosciuttem, to je dobrota.

  3. Jedním slovem dobrota! 🙂 Vajíčka si neděláme příliš často, ale jednou za čas na ně přijde chuť. A rozhodně se přidávám, že domácí (cokoliv) je zkrátka domácí. 🙂

  4. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    MŃam, mňam, to máme moc rádi… a já si zrovna dneska objednala kvásek na žitný chléb, takže až dojde, budu péct… ten máme za poslední roky nejradši

  5. V jednoduchosti je krása….on už samotný domácí kváskový chléb je mana nebeská….natož, když pak ještě vajíčka z venkovského chovu….

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account