Jestli máte doma čerstvou pažitku nebo jarní cibulku, nakrájejte ji nadrobno a vmíchejte ji do vajíček společně se smetanovým sýrem na konci receptu.
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 5 minutesmin
Čas vaření 15 minutesmin
Celkový čas 20 minutesmin
Porce 2porce
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
Chleba si opečte nasucho nebo na pánvi na přepuštěném másle. Záležíjak to máte raději. Já většinou volím druhou variantu, protože chleba opečený nasucho rychleji zvlhne. Tuk v opečeném chlebu nedovolí tekutině z vajec tak rychle proniknout do krajíce, a díky tomu zůstává chleba déle křupavý.
Předem si také nachystejte případnou zeleninu a další ingrediencekteré budete potřebovat, protože později už nebudete mít volné ruce.
Do středního hrnce si vyklepněte všechna vejcepřidejte máslo a zapněte sporák či desku na střední stupeň. Hned na začátku si vezměte gumovou stěrku a tou celou dobu vejce míchejte, aby se na nepřichytily na dno. Já míchám vždy poctivě, ale stejně se mi pokaždé přilepí, takže umývání nádobí po tomto receptu nebývá nic moc. Výsledek za to ale stojí.
Za stálého míchání by vejce postupně měla začít houstnout. Až se vám bude zdátže je směs dost hustá, aby neztekla z chleba dolů, přesuňte celý hrnec na chladný povrch a zatímco budete pořád míchat, přidejte smetanový sýr a nakonec špetku soli.
Vejce rozprostřete na opečený krajíc chleba a ozdobte plátkem prosciutta. Pokud máte rádimůžete ještě poprášit čerstvě namletým pepřem nebo pokapat domácím bazalkovým pestem.