Smažená polenta se šalvějí
- Vařenou polentu i šalvěj si můžeme připravit s delším předstihem. Před podáváním pak jen polentu osmažíme.
- Vodu přivedeme k varu, vmícháme polentu a povaříme jen asi 1 minutu. Osolíme a opepříme.
- Polentu poté vylijeme do zapékací misky vytřené olejem tak, aby měla výšku zhruba 1 cm. Necháme vychladnout, aby polenta ztuhla.
- Mezitím si v rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme šalvěj a opečeme lístky dokřupava. Dáme stranou.
-
Ztuhlou polentu vyklopíme na pracovní desku a nakrájíme na čtverce. V pánvi rozehřejeme vrstvu oleje, přidáme polentu a smažíme z jedné strany dozlatova (asi 10 minut), Hotovou polentu osušíme na ubrousku a podáváme spolu se šalvějí a máslem.