
Sloní oko
Den předem si uvaříme asi 1 hodinu slazené kondenzované mléko Salko v hrnci ve
vodě.
těsto:
Oddělíme si žloutky od bílků. Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Pak smícháme
mouku s kypřícím práškem a kakaem. Přimícháme moučnou směs do žloutkové
směsi. Pak ušleháme bílky se špetkou soli. Opatrně je přimícháme do těsta. Pečící
plech si vyložíme pečícím papírem a těsto na něj nalijeme. Pečeme při teplotě 170°C
10 - 15 minut.
Připravíme si mokrou utěrku a papírovou ruličku od kuchyňských utěrek. Upečené
těsto i s papírem přeneseme na mokrou utěrku, doprostřed položíme ruličku a těsto
přes ní na delší straně přehneme. Necháme vychladnout.
krém:
Utřeme máslo postupně s kondenzovaným mlékem, po částech přidáváme
mascarpone, vanilkovou esenci a rum. Nakonec opatrně přimícháme mleté ořechy.
Dáme na chvíli do lednice. Pak těsto rozložíme, dáme na něj polovinu
krému, položíme celé banány bez konců, navrch dáme druhou polovinu krému a těsto
přes ně přehneme. Dáme ztuhnout do lednice.
poleva:
Na vodní lázni si rozehřejeme nalámanou hořkou čokoládu a nakrájené kaštany.
Roládu vyndáme z lednice a polévkovou lžící poléváme celou plochu polevou. Navrch
zdobíme půlkami vlašských ořechů a cukrovými perličkami. Dáme ztuhnout opět
do lednice.
Přeji dobrou chuť!!!
6ks - vejce
6lžíce - pískový cukr
4lžíce - hrubá mouka
2lžíce - kakao
1lžička - kypřící prášek
250g - krém: máslo
1ks - kondenzované mléko Salko - uvařené
150g - mleté vlašské ořechy
250g - mascarpone krém
0,5lžička - vanilková esence
2cl - rum
3ks - banány
100g - čokoláda na vaření
2ks - kaštany - čokolád. tyčinka
100g - vlašské ořechy - půlky
několikks - cukrové zdobení
příprava - 45
vaření - 15