Slaný karamel
Ingredience
- 212 g krupicového cukru
- 5 lžic změklého másla
- 120 ml smetany ke šlehání 40%, pokojové teploty
- ½ lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
Instrukce
- Na karamel dejte cukr do pánvičky (ne nepřilnavé, ideálně železné) a při střední teplotě zahřívejte, až se cukr začne rozpouštět. Občas promíchejte, dávejte pozor, aby se karamel nepřipálil.
- Ihned jakmile se cukr rozpustí, snižte teplotu a přidejte máslo. A jakmile se máslo rozehřeje, přidejte smetanu, vanilku a sůl. Dobře promíchejte a nechte ještě asi 2 minuty zlehka vařit, karamel zhoustne. Je potřeba, aby nestékal z obrácené lžičky, ale ulpíval na ní.
karamelu se vyhýbám, je to sladké, i když je slaný 🙂
Velká dobrota.
No ještěže ho doma nemám, tomu bych neodolala…