Slaný dort

Vytisknout recept
Slaný dort je vhodný pro ty, co si na sladké nepotrpí, a přesto jim chcete na oslavu narozenin nějaký dort udělat. Jeho příprava není složitá a záleží na Vás, co do dortu všechno dáte - od sýrů, přes salámy a šunky, vajíčka, zeleninu až po bylinky. Pozor akorát na to, aby spolu chutě ladily, nebylo tam něco moc výrazného, co by přerazilo chuť ostatních věcí. Tvar a zdobení dortu také záleží na Vaší fantazii.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Klíč. slova nepečené, slané, slavnostní
Čas přípravy 1 hour
Celkový čas 1 hour
Porce 8
Kalorie 223
Uvařila LucieCvetlerová

Ingredience

  • chléb
  • 3 kostky žervé
  • 3 kelímky zakysaná smetana
  • šunka
  • salám
  • sýr
  • vejce
  • zelenina
  • bylinky

Instrukce

  • Jako základ dortu použijte chleba - může být klasický nebo toustový. Pokud použijete klasický, je třeba z něj okrájet kůrku. Při okrajování už si rovnou chystejte tvar dortu. Poté chleba rozřežte na jednotlivá patra dortu. Pokud použijete toustovýchleba, okrajovat nemusíte a rovnou skládejte jednotlivé plátky toustového chleba do požadovaného tvaru (nejlepší jsou hranaté dorty), občas je třeba některou hranu plátku toustového chleba lehce seříznout. Já jsem zvolila toustový chléb, ale chtělajsem kulatý dort a nejjednoduší pro mě bylo chléb upéct doklasické dortové formy. Receptů na toustový chléb je několik,stačí kouknout. Já mám ráda recept pana Cuketky. Hotový upečenýchleba jsem jen seřízla a rozdělila na jednotlivá patra.
  • Další důležitou částí dortu je pomazánka - pomazánkou promažete jednotlivá patra dortu a namažete ji i na vrch a boky dortu. Opět záleží na tom, co má kdo rád. Pomazánka by akorát neměla býtmoc tekutá. Jelikož jsem věděla, že dort bude jíst hodně lidí s jinými chutěmi, volila jsem jednoduchou pomazánku se zakysané smetany a žervé. Na první patro dortu jsem namazala pomazánku smíchanou snakrájenou šunkou, na druhé patro jsem do pomazánky naskládala vařená vajíčka. To aby byl dort na řezu pěkně barevný. 
  • No a na závěr to hlavní, a to je zdobení dortu. Ve zdobení se můžete opravdu vyřádit, máte spoustu možností - můžete použít tvrdý sýr v plátcích nebo strouhaný, různé druhy salámů a šunky,vajíčka, zeleninu, bylinky, jedlé květy a další. Ze zeleniny jde vytvářet opravdu spousta zajímavých věcí - inspiraci najdete na internetu. Jednotlivé ozdoby skládejte přímo do pomazánky, případně zapichjute pomocí párátek. Dejte ale pozor na trvanlivosti jednotlivých ozdob - záleží na tom, kdy podozdobení budete dort jíst, případně jestli ho budete převážet.Některé šunky a sýry brzy okorají a zelenina a bylinky uvadnou. Protože jsem dort vytvářela den předem (jako dárek prooslavence) a čekala ho cesta autem, volila jsem trvanlivé suroviny.
  • Dortjsem zdobila kolem dokola schwarzwaldskou šunkou - libí se miten efekt, který šunka vytvoří. Na vrch jsem pomocí párátekzapíchala datlová rajčátka a přidala pát tvanlivých salámů.Druhý den, těsně před předáním dortu jsem dozdobila pomocí jedlých bylinek a dort byl hotový.

Nutriční hodnoty

Serving: 100g | Kalorie: 223kcal | Tuky: 13g | Protein: 12g | Cukry: 12g

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account