Škvarkovo-brynzová vánočka

Vytisknout recept
Kategorie Chuťovka, Cukroví, Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 45 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 1 minute
Porce 4 osoby
Uvařila Irča Holčáková

Ingredience

  • ● 300 g škvarků
  • ● 125 g brynzy
  • ● 450 g hladké mouky
  • ● 300 ml plnotučného mléka
  • ● 100 g másla
  • ● 40 g pažitky
  • ● 30 g cukru krupice
  • ● 3 čajové lžičky sušeného droždí
  • ● 1 polévková lžíce sušeného mléka
  • ● 3 vejce
  • ● plátky mandlí
  • ● kmín
  • ● sůl

Instrukce

  • 1. Škvarky namelte nahrubo, lehce osolte, přidejte brynzu, nasekanou pažitku a vše dobře promíchejte. Náplň dejte zatím stranou.
  • 2. Do mísy od kuchyňského robotu si prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, droždí a sušené mléko. Vše v robotu promíchejte.
  • 3. V jiné misce smíchejte vlažné mléko s jedním celým vejcem a jedním žloutkem. Směs přilijte do misky s moukou a robot znovu zapněte na střední stupeň. Nechte míchat zhruba 5 minut, poté přidejte změklé máslo. Robot znovu zapněte a nechte míchat alespoň 15 minut. Těsto by se mělo odlepovat od stěn mísy, ale nemělo by být úplně tuhé. Uhnětené těsto přendejte do čisté mísy, zakryjte potravinovou fólií a nechte ho na teplém místě kynout zhruba 40–60 minut. Nebojte se řidší konzistence těsta, v tomto případě je žádoucí.
  • 4. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na 6 stejných dílů. Z každého dílu rukama uplácejte obdélník o rozměrech zhruba 15×5 cm. Do středu každého obdélníku dejte škvarkovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete po celé délce. Poté delší strany přehněte k sobě a dobře je prsty zatlačte, aby se spojily. Obdélník opatrně vyválejte na pramen dlouhý přibližně 30 cm.
  • 5. Takto připravené prameny zapleťte do vánočky. Dejte ji na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte kynout zhruba 30 minut. Toto těsto se plete trochu hůř než obvyklá vánočka, ale výsledek pak stojí za to. Pro ulehčení můžete zvolit i pletení ze tří pramenů. V tom případě si vykynuté těsto rozdělte jen na tři stejné díly.
  • 6. Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným žloutkem, posypte mandlemi, kmínem a hrubou solí. Dejte ji do trouby, teplotu snižte na 165 °C a pečte 30–35 minut dozlatova. Po upečení vánočku z trouby vyndejte a nechte odpočinout alespoň 30 minut.
5 Komentářů
  1. LucieGajdíková 2 roky ago

    Miluji skvarky i bryndzu

  2. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    Mňam, jistě by mi chutnalo.

  3. Lenka Hudečková 2 roky ago

    5 stars
    zajímavý recept

  4. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    5 stars
    Díky za nový zajímavý recept.

  5. MariannaFabušová 2 roky ago

    5 stars
    Zaujímavá kombinácia- bryndza a škvarky.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account