Rychlý a zdravý makovec
Ingredience
- 100 g mletý mák
- 120 g cukr krupice
- 200 ml smetana ke šlehání min 30 %
- ½ PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
- 2 ks vejce
- 100 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- 50 g MANDLOVÁ MOUKA
- vanilková esence
- SŮL
- Tvarohová čepice
- 250 g tučný tvaroh vanička
- 70 g cukr moučka
- 1 ks vejce
Instrukce
- Rozpálíme elektrickou troubu na 180 °C.
- Kulatou formu na dort o pr. 23 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- V misce umícháme tvaroh, vejce a moučkový cukr.
- V samostatné míse promícháme mák, špaldovou a mandlovou mouku a prášek do pečiva – tedy suché složky těsta.
- Smetanu ohřejeme, aby byla vlažná.
- Do další mísy vlijeme ohřátou smetanu, celá vejce, cukr, špetku soli a pár kapek vanilkové esence. Elektrickým mixérem vyšleháme.
- Do vaječné směsi přisypeme suché složky (mák, mouky, kypřicí prášek). Ručně promícháme.
- Hotovou makovou směs nalijeme do připravené dortové formy.
- Na vrch rozetřeme tvaroh.
- Dáme péct do trouby zhruba na 30 minut. Zda je makovec upečený, zjistíme pomocí špejle – zapíchneme do těsta: je-li suchá, je makovec upečený, pokud na špejli ulpívá syrové těsto, necháme makovec ještě 10 minut dopéct.
- Vyndáme z trouby, necháme vychladnou, cukrujeme, krájíme a podáváme na stůl 😊
Vyzkouším
Makovec vypadá pěkně. Máme ho rádi, tak vyzkouším.
To budu ráda.
Makovec máme doma rádi.
To jsem ráda, tak zkuste 🙂
Krásný dezert… někdy zkusím…a děkuji…
za málo 🙂 ať chutná…