
Rychlý a zdravý makovec
Ingredience
- 100 g mletý mák
- 120 g cukr krupice
- 200 ml smetana ke šlehání min 30 %
- ½ PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
- 2 ks vejce
- 100 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- 50 g MANDLOVÁ MOUKA
- vanilková esence
- SŮL
- Tvarohová čepice
- 250 g tučný tvaroh vanička
- 70 g cukr moučka
- 1 ks vejce
Instrukce
- Rozpálíme elektrickou troubu na 180 °C.
- Kulatou formu na dort o pr. 23 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- V misce umícháme tvaroh, vejce a moučkový cukr.
- V samostatné míse promícháme mák, špaldovou a mandlovou mouku a prášek do pečiva – tedy suché složky těsta.
- Smetanu ohřejeme, aby byla vlažná.
- Do další mísy vlijeme ohřátou smetanu, celá vejce, cukr, špetku soli a pár kapek vanilkové esence. Elektrickým mixérem vyšleháme.
- Do vaječné směsi přisypeme suché složky (mák, mouky, kypřicí prášek). Ručně promícháme.
- Hotovou makovou směs nalijeme do připravené dortové formy.
- Na vrch rozetřeme tvaroh.
- Dáme péct do trouby zhruba na 30 minut. Zda je makovec upečený, zjistíme pomocí špejle – zapíchneme do těsta: je-li suchá, je makovec upečený, pokud na špejli ulpívá syrové těsto, necháme makovec ještě 10 minut dopéct.
- Vyndáme z trouby, necháme vychladnou, cukrujeme, krájíme a podáváme na stůl
Vyzkouším
Makovec vypadá pěkně. Máme ho rádi, tak vyzkouším.
To budu ráda.
Makovec máme doma rádi.
To jsem ráda, tak zkuste
Krásný dezert… někdy zkusím…a děkuji…
za málo
ať chutná…