Roláda z mletého masa plněná smaženými vajíčky, domácí klobáskou a petrželkou - z pomalého hrnce
Ingredience
- 500 g Mleté vepřové maso (krkovička nebo libový bůček)
- 1 ks Cibule
- 3 stroužek Česnek
- 1 ks Vejce
- dle chuti Sůl, pepř, mletá paprika
- dle chuti Majoránka
- 5 lžíce Kukuřičná strouhanka
NÁPLŇ
- Vejce
- Cibule
- Klobása nebo slanina
- Zelená petrželka
- Sůl, pepř
Instrukce
- MASO: na pánvi rozehřejeme trošku oleje, přidáme cibulku a opékáme do zesklovatění. Pak přidáme česnek a drcený kmín a opékáme do zlatova. Tuto směs po vychladnutí přidáme k masu a na pánvi pokračujeme přípravou náplně: NÁPLŇ: na pánvi rozehřejeme trošku oleje, přidáme cibulku a opékáme do zesklovatění, pak přidáme klobásku a zlehka opečeme, zalijeme vajíčky a pořád mícháme. Směs osolíme, opepříme a v momentě, kdy už téměř zhoustla ji odstavíme. Přihodíme petrželku a vmícháme. Necháme vychladnout.MASO: do mísy dáme mleté maso, které částečně osolíme, opepříme, popaprikujeme, přidáme směs z pánve i s tukem, celé vajíčko a zasypeme kukuřičnou strouhankou (může být i klasická). Rukou těsto zpracujeme a případně ještě zahustíme strouhankou, aby drželo pohromadě. Na pánvičce, ve které jsme dělali cibulku a vajíčka, si usmažíme kousíček masa a ochutnáme, zda je dobře vychucené. Nechutnáme syrové maso !Když jsme s chutí spokojeni, vezmeme si potravinářskou folii a rozprostřeme si ji na pracovní desku. Rukou ji pomáčíme vodou a naneseme na ni masovou hmotu, kterou vytvarujeme do obdélníku o tloušťce tak do 1 cm. Pořádně placku uplácáme, ať v mase nezůstane vzduch. Pak ji celou jemně namažeme plnotučnou hořčicí a na tu naneseme vaječnou hmotu a pěkně ji rozvrstvíme. Pomocí folie stáčíme roládu a současně ji trošku utiskujeme, ať máme v mase co nejmíň vzduchových bublin. Pomalý hrnec vypláchneme vodou a roládu do něj přemístíme. Přidáme tak 1-2 dcl vývaru (popř. vody), nastavíme na stupeň I, zakryjeme a pečeme cca 4 hodiny. V polovině pečení zkontrolujeme, zda se nám někde nepřilepila k okraji a zda v hrnci je dostatek šťávy, aby se nám roláda nepřipálila. Občas potřeme vypečeným tukem. Na posledních 10-15 minut předěláme nádobu hrnce do trouby, aby se nám utvořila zlatá kůrka. Dobrou chuť !