500gMleté vepřové maso (krkovička nebo libový bůček)
1ksCibule
3stroužekČesnek
1ksVejce
dle chutiSůl, pepř, mletá paprika
dle chutiMajoránka
5lžíceKukuřičná strouhanka
NÁPLŇ
Vejce
Cibule
Klobása nebo slanina
Zelená petrželka
Sůl, pepř
Instrukce
MASO: na pánvi rozehřejeme trošku oleje, přidáme cibulku a opékáme do zesklovatění. Pak přidáme česnek a drcený kmín a opékáme do zlatova. Tuto směs po vychladnutí přidáme k masu a na pánvi pokračujeme přípravou náplně: NÁPLŇ: na pánvi rozehřejeme trošku oleje, přidáme cibulku a opékáme do zesklovatění, pak přidáme klobásku a zlehka opečeme, zalijeme vajíčky a pořád mícháme. Směs osolíme, opepříme a v momentě, kdy už téměř zhoustla ji odstavíme. Přihodíme petrželku a vmícháme. Necháme vychladnout.MASO: do mísy dáme mleté maso, které částečně osolíme, opepříme, popaprikujeme, přidáme směs z pánve i s tukem, celé vajíčko a zasypeme kukuřičnou strouhankou (může být i klasická). Rukou těsto zpracujeme a případně ještě zahustíme strouhankou, aby drželo pohromadě. Na pánvičce, ve které jsme dělali cibulku a vajíčka, si usmažíme kousíček masa a ochutnáme, zda je dobře vychucené. Nechutnáme syrové maso !Když jsme s chutí spokojeni, vezmeme si potravinářskou folii a rozprostřeme si ji na pracovní desku. Rukou ji pomáčíme vodou a naneseme na ni masovou hmotu, kterou vytvarujeme do obdélníku o tloušťce tak do 1 cm. Pořádně placku uplácáme, ať v mase nezůstane vzduch. Pak ji celou jemně namažeme plnotučnou hořčicí a na tu naneseme vaječnou hmotu a pěkně ji rozvrstvíme. Pomocí folie stáčíme roládu a současně ji trošku utiskujeme, ať máme v mase co nejmíň vzduchových bublin. Pomalý hrnec vypláchneme vodou a roládu do něj přemístíme. Přidáme tak 1-2 dcl vývaru (popř. vody), nastavíme na stupeň I, zakryjeme a pečeme cca 4 hodiny. V polovině pečení zkontrolujeme, zda se nám někde nepřilepila k okraji a zda v hrnci je dostatek šťávy, aby se nám roláda nepřipálila. Občas potřeme vypečeným tukem. Na posledních 10-15 minut předěláme nádobu hrnce do trouby, aby se nám utvořila zlatá kůrka. Dobrou chuť !