Ričet - rychlé vydatné jídlo
Ingredience
- 1/2 kg Kroupy
- 1/2 kg Brambory
- 1 - 2 ks Mrkev
- 1 ks Červené fazole - konzerva
- Šunka, klobása, uzené
- Sůl, pepř
- Bobkový list
- Rajský protlak
Instrukce
- RičetJe vydatné jídlo, které se vaří a je oblíbené po celém Slovinsku. Vaří se v jednom hrnci, základem je ječná kaše nebo kroupy, ke kterým se přidá maso a zelenina. Toto jídlo děláme rádi, když není moc času, jsme na dovolené, vracíme se z výletu ap.Název ričet pochází ze štýrské němčiny (ritschet, také ritschert znamená eintopf z ječné kaše, slaniny nebo sušeného masa, hrachu a čočky). Podobné výrazy jsou i v bavorské nebo korutanské němčině (sloveso rütschen znamená klouzat).Rychlý ričet Asi půl kila krup a stejné množství na kostky nakrájených brambor s nakrájenou mrkví zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkový list a vaříme. Uvařené trochu vychladíme, přidáme fazole z konzervy a na kostky nakrájené uzené, trochu rajského protlaku, opepříme a necháme ještě trochu povařit.