Rajčatová galetka

Vytisknout recept
Kam s bohatou úrodou rajčat? No přece na plech! Rustikální koláč původem z Francie jich snese opravdu hodně. A právě kombinace různých druhů rajčat dodá galetce pestrobarevný vzhled a jedinečnou chuť. Se zpracováním vám pomohou i kuchyňské pomůcky od Potten & Pannen – Staněk.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 40 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 1 hour 10 minutes
Porce 4
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

Na těsto:

  • • 200 g hladké mouky
  • • 100 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • • 1/2 lžičky soli
  • • 1 vejce
  • • 2–3 lžíce studené vody

Na náplň:

  • • 4 středně velká rajčata nakrájená na tenká kolečka
  • • 1 středně velká cibule nakrájená na tenká kolečka
  • • 100 g tvrdého sýru např. gouda
  • • 2 lžíce čerstvé nasekané bazalky
  • • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Instrukce

  • Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku a sůl. Přidejte nakrájené studené máslo a prsty ho vmíchejte do mouky, dokud nevznikne drobivá konzistence.
  • Poté přidejte vejce a postupně přilévejte studenou vodu. Míchejte prsty nebo lžící, dokud se všechny ingredience nespojí do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě trochu studené vody.
  • Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho na 30 minut odležet do lednice.
  • Mezitím si připravte náplň. Na tenké plátky nakrájejte rajčata a cibuli. Nastrouhejte tvrdý sýr a nasekejte bazalku.
  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Těsto vyndejte z lednice a rozválejte ho na pomoučeném vále. Vytvořte z něj kruh s průměrem asi 25 cm.
  • Na rozválené těsto dejte střídavě rajčata a cibuli. Pět centimetrů okraje nechte bez náplně. Posypejte nasekanou bazalkou a nastrouhaným sýrem.
  • Použijte sůl a čerstvě mletý pepř a pokapejte těsto olejem.
  • Okraje těsta složte přes náplň, aby vznikla volně otevřená galetka.
  • Pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
  • Hotovou galetku nechte krátce vychladnout a podávejte teplou jako hlavní jídlo nebo předkrm.
3 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 10 měsíců ago

    Moc pěkně to vypadá, ochutnala bych 🙂

  2. NelaVávrová 10 měsíců ago

    Galetku jsme asi nikdy neměla. Díky za nápad.

  3. Naděžda Křičenská 10 měsíců ago

    5 stars
    Galetka vypadá moc pěkně a bude jistě moc dobrá.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account