Pražský koláč s ovocem

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 40 minutes
Porce 2 porce
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 160 ml mléko
  • 30 g droždí čerstvé
  • 1 špetka sůl
  • 500 g hladká mouka
  • 60 g cukr krupice
  • 250 g majonéza
  • 1 ks vejce + 1 vejce na potření
  • Drobenka
  • 100 g hrubá mouka
  • 100 g máslo studené pokrájené
  • 100 g cukr krupice
  • 2 lžička skořice
  • Krém
  • 1 l mléko
  • 200 g cukr krupice
  • 1 balení vanilkový cukr
  • 250 g máslo studené
  • 150 g vanilkový pudink
  • 150 ml smetana 30%
  • Na rozvar a dokončení
  • 500 g ovoce čerstvé bobulové borůvky, maliny, jahody
  • 3 lžíce cukr krupice

Instrukce

  • 1Do misky nalijte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte špetku soli, zaprašte moukou a nechte na teplém místě asi 10 minut vzejít. Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte cukr, majonézu a vejce. Vlijte vzešlé droždí a hnětacím hákem zpracujte hladké vláčné těsto. Bude to trvat asi 10 minut. Mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 60 minut kynout, těsto zdvojnásobí objem.
  • 2Troubu předehřejte na 180 °C. Z těsta vytvarujte dva bochánky. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 15 minut kynout.
  • 3Připravte drobenku. Všechny suroviny dejte do misky a prsty zpracujte na drobenku. Koláče potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou a pečte asi 20 minut, na povrchu by měly zezlátnout.
  • 4
  • Uvařte krém. Do kastrůlku vlijte tři čtvrtiny mléka, vsypte oba cukry a máslo nakrájené na kousky. Za stálého míchání rozpusťte. Zbylé mléko nalijte do misky, rozmíchejte v něm pudinkový prášek a přilijte do kastrůlku. Míchejte, přiveďte k varu, stále míchejte, dokud pudink nezhoustne. Odstavte z plotny, na povrch pudinku položte fólii, aby se nevytvořil škraloup a nechte vychladnout.
  • 5Udělejte ovocný rozvar. Do kastrůlku dejte třetinu ovoce – jahody pokrájejte, pak přidejte cukr a pomalu vařte, dokud se ovoce nerozpadne a omáčka nezačne houstnout. Odstavte a nechte vychladnout.
  • 6Smetanu ušlehejte dotuha a postupně vmíchejte do vychladlého pudinku, vznikne hladký krém.
  • 7Vychladlý koláč prokrojte, na spodní část naneste pořádnou vrstvu krému, pokapejte ovocným rozvarem, poklaďte ovocem a přiklopte horní částí korpusu.
3 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    5 stars
    Krásný dezert a jistě moc dobrý.

  2. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Před pár lety jsme ho dostali v pražském hotelu a byl vynikající, ale doma bych se do něj nepustila…

  3. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    Krásný, ale též docela pracný a finančně dražší dezert….

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account