Pomerančový koláč

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 45 minutes
Čas vaření 1 hour
Porce 0
Uvařila OlgaVančurová

Ingredience

  • 200 g Hladká mouka
  • 130 g Cukr moučka
  • 2 ks Vanilkový cukr
  • 1 ks Žloutek
  • 100 g Máslo změklé
  • 250 g Tvaroh
  • 2 ks Vejce
  • 3 lžíce Hladká mouka
  • 1 ks Pomeranč

Instrukce

  • Tvaroh a pomeranč v náplni spolu krásně souzní. Koláč je vynikající jen tak, poprášený moučkovým cukrem nebo s kopečkem domácí šlehačky.
    Na těsto spolu smíchejte hladkou mouku, 70 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 žloutek a máslo. Těsto zpracujte do koule, kterou zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit na 30 minut do lednice nebo 5-10 minut do mrazáku.Formu na koláč o průměru 25 cm (ideálně tu s odnímatelným dnem) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněném válu nebo mezi 2 kusy potravinářské fólie a vyložte jím formu včetně okrajů. Těsto propíchejte vidličkou, položte na něj arch pečícího papíru a na papír vysypte suché fazole, hrách či čočku. Těsto pečte v předehřáté troubě cca 20-30 minut na 160 °C, poté odeberte fazole a pečící papír a pečte ještě cca 10-15 minut.Mezitím si připravte náplň. Ze 2 vajíček oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte v pevný sníh. Žloutky smíchejte s tvarohem, 60 g moučkového cukru, druhým vanilkovým cukrem, 3 lžícemi hladké mouky a kůrou a šťávou z 1 pomeranče.Do tvarohové směsi jemně vmíchejte bílkový sníh. Náplň naneste na předpečené těsto a pečte ještě cca 20-30 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou (náplň nesmí být tekutá).
     
    * Koláčové formy či plechy připravuji následujícím způsobem: Obkreslím dno formy na pečící papír a vystřihnu. Vymažu dno a boky máslem a na dno položím pečící papír. Ten se přilepí k máslu a nebude se vám nijak hýbat. Dno s papírem ještě jednou vymažu máslem a celou formu vysypu hrubou moukou.
    * Předpečení těsta tímto způsobem (s pečícím papírem a suchými fazolemi) se nazývá pečení na slepo. Díky tomu, že těsto zatížíte fazolemi, se vám nebude nafukovat a zůstane hezky rovné.
    * Pokud se vám při pečení udělají na náplni prasklinky, na chuti to koláči rozhodně neubere!
     
    Pečení příliš neholdujete nebo na něj zkrátka nemáte čas? Objednejte si koláč u mě! Lahodné koláče z křehkého těsta s různou náplní, bábovky, sladké chlebíčky i slané koláče naleznete zde http://www.tartaletka.cz. Který koláč se stane vaším favoritem?
     
    Sledujte mě na Facebooku a recepty, tipy na pečení či fotky z akcí uvidíte jako první! https://www.facebook.com/tartaletkacz
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account