Polévka z červené čočky s krupicovými nočky
Ingredience
- 1 mrkev
- 1 malá jarní cibulka nebo půl klasické či pórek pro děti do roka
- cca 1 kávový šálek červené čočky
- 1 litr vývaru nebo vody
- olej dle potřeby
- sůl majoránka dle chuti
Na nočky:
- 1 vejce do roka jen žloutek
- 20 g polohrubé mouky
- 20 g krupičky
- špetka soli
Instrukce
- Na trošce tuku osmahněte nahrubo nastrouhanou mrkev a cibulku do zlatova. Pokud máte doma i jinou kořenovou zeleninu, klidně ji můžete do základu přidat také. Poté nasypte červenou čočku, krátce promíchejte a zalijte vývarem nebo vodou. Vařte do změknutí čočky i mrkve, což trvá tak pět minut.
- okud budete chtít polévku doplnit ještě o nočky (což je mimochodem vlastně žádoucí, neboť luštěninu je vhodné kombinovat s obilninou, aby bylo množství obsažených bílkovin plnohodnotné), pak do rozšlehaného vajíčka pečlivě vmíchejte mouku a krupičku. Asi tolik, aby byla směs tak hustá, že se bude hůře míchat. Starším ji můžete i přisolit, vylepšit můžete i nasekanými bylinkami. V posledních cca dvou minutách vaření polévky házejte do polévky nočky, které vytvoříte pomocí malé lžičky. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
- Závěrem větším dosolte, přidejte mezi prsty utřenou majoránku a dle chuti můžete obměnit i troškou česneku. Pokud připravujete polévku pro již běžně solící členy domácnosti, osolte ji hned na začátku – sůl se pak lépe vstřebává.
Mňam, tato vypadá velmi dobře.
Super. Vyzkouším.
Super, zkuste.
Tuhle polévku bych si dala. 🙂 Na červenou čočku se taky chystáme…
Polévka se mi líbí a vůbec nevadí, že je určena převážně dětem. Někdy uvařím. Díky za inspiraci.
Je psaná dospělá i dětská verze, mě chutná i dětská 🙂
Polévku z červené čočky dělám na způsob indické, ale určitě by nám chutnala i s noky…děkuji za nápad 🙂
Rádo se stalo 🙂