Go Back
+ -3

Polévka z červené čočky s krupicovými nočky

Vytisknout recept
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 2 -3
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 1 mrkev
  • 1 malá jarní cibulka nebo půl klasické či pórek pro děti do roka
  • cca 1 kávový šálek červené čočky
  • 1 litr vývaru nebo vody
  • olej dle potřeby
  • sůl majoránka dle chuti

Na nočky:

  • 1 vejce do roka jen žloutek
  • 20 g polohrubé mouky
  • 20 g krupičky
  • špetka soli

Instrukce

  • Na trošce tuku osmahněte nahrubo nastrouhanou mrkev a cibulku do zlatova. Pokud máte doma i jinou kořenovou zeleninu, klidně ji můžete do základu přidat také. Poté nasypte červenou čočku, krátce promíchejte a zalijte vývarem nebo vodou. Vařte do změknutí čočky i mrkve, což trvá tak pět minut.
  • okud budete chtít polévku doplnit ještě o nočky (což je mimochodem vlastně žádoucí, neboť luštěninu je vhodné kombinovat s obilninou, aby bylo množství obsažených bílkovin plnohodnotné), pak do rozšlehaného vajíčka pečlivě vmíchejte mouku a krupičku. Asi tolik, aby byla směs tak hustá, že se bude hůře míchat. Starším ji můžete i přisolit, vylepšit můžete i nasekanými bylinkami. V posledních cca dvou minutách vaření polévky házejte do polévky nočky, které vytvoříte pomocí malé lžičky. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
  • Závěrem větším dosolte, přidejte mezi prsty utřenou majoránku a dle chuti můžete obměnit i troškou česneku. Pokud připravujete polévku pro již běžně solící členy domácnosti, osolte ji hned na začátku – sůl se pak lépe vstřebává.