1malá jarní cibulka nebo půl klasickéči pórek pro děti do roka
cca 1 kávový šálek červené čočky
1litr vývaru nebo vody
olej dle potřeby
sůlmajoránka dle chuti
Na nočky:
1vejcedo roka jen žloutek
20gpolohrubé mouky
20gkrupičky
špetka soli
Instrukce
Na trošce tuku osmahněte nahrubo nastrouhanou mrkev a cibulku do zlatova. Pokud máte doma i jinou kořenovou zeleninu, klidně ji můžete do základu přidat také. Poté nasypte červenou čočku, krátce promíchejte a zalijte vývarem nebo vodou. Vařte do změknutí čočky i mrkve, což trvá tak pět minut.
okud budete chtít polévku doplnit ještě o nočky (což je mimochodem vlastně žádoucí, neboť luštěninu je vhodné kombinovat s obilninou, aby bylo množství obsažených bílkovin plnohodnotné), pak do rozšlehaného vajíčka pečlivě vmíchejte mouku a krupičku. Asi tolik, aby byla směs tak hustá, že se bude hůře míchat. Starším ji můžete i přisolit, vylepšit můžete i nasekanými bylinkami. V posledních cca dvou minutách vaření polévky házejte do polévky nočky, které vytvoříte pomocí malé lžičky. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
Závěrem větším dosolte, přidejte mezi prsty utřenou majoránku a dle chuti můžete obměnit i troškou česneku. Pokud připravujete polévku pro již běžně solící členy domácnosti, osolte ji hned na začátku – sůl se pak lépe vstřebává.