pohankové palačinky
Ingredience
- 1 šálek plus 1 lžíce pohankové mouky nebo ½ šálku pohanky a ½ šálku mouky dle výběru
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 1 a ¼ šálku podmáslí protřepat
- 2 vejce
- ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
- máslo na pánev
Instrukce
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Odměřte podmáslí.
- Vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
- Přidejte mokré přísady k suchým a míchejte, dokud se nespojí.
- Těsto by mělo mít malé až středně velké hrudky.
- Odstavte, zatímco budete zahřívat pánev.
- Předehřejte pánev na středně nízkou teplotu.
- Plochu potřete 1,5 lžičkou másla.
- V případě, že se pohanka začíná oddělovat od tekutiny, těsto lehce promíchejte lžící.
- Pomocí ¼ šálku naberte těsto na teplou pánev.
- Vařte 2 až 3 minuty, dokud se na povrchu palačinky nevytvoří malé bublinky (že je palačinka připravena k otočení, poznáte podle toho, že je asi 1 cm po obvodu matná, a ne lesklá), a otočte ji.
- Na opačných stranách smažte 1 až 2 minuty nebo dokud nezískají zlatavou barvu.
- Upečené palačinky přendejte na chladicí mřížku nebo je dejte péct na plech do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia, aby zůstaly teplé.
- Před dalším použitím těsto jemně promíchejte.
- Postup opakujte se zbývajícím těstem a podle potřeby potřete pánev dalším máslem.
Krásné a moc dobré.
Děkuji, Nadi, je to milé 🙂
krása, radost pohledět 🙂
Když je čas 🙂 Můj přítel by jen jedl od ráda do večera palačinky 😀