pohankové palačinky

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 15 minutes
Celkový čas 25 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 1 šálek plus 1 lžíce pohankové mouky nebo ½ šálku pohanky a ½ šálku mouky dle výběru
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 a ¼ šálku podmáslí protřepat
  • 2 vejce
  • ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
  • máslo na pánev

Instrukce

  • Ve středně velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • Odměřte podmáslí.
  • Vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
  • Přidejte mokré přísady k suchým a míchejte, dokud se nespojí.
  • Těsto by mělo mít malé až středně velké hrudky.
  • Odstavte, zatímco budete zahřívat pánev.
  • Předehřejte pánev na středně nízkou teplotu.
  • Plochu potřete 1,5 lžičkou másla.
  • V případě, že se pohanka začíná oddělovat od tekutiny, těsto lehce promíchejte lžící.
  • Pomocí ¼ šálku naberte těsto na teplou pánev.
  • Vařte 2 až 3 minuty, dokud se na povrchu palačinky nevytvoří malé bublinky (že je palačinka připravena k otočení, poznáte podle toho, že je asi 1 cm po obvodu matná, a ne lesklá), a otočte ji.
  • Na opačných stranách smažte 1 až 2 minuty nebo dokud nezískají zlatavou barvu.
  • Upečené palačinky přendejte na chladicí mřížku nebo je dejte péct na plech do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia, aby zůstaly teplé.
  • Před dalším použitím těsto jemně promíchejte.
  • Postup opakujte se zbývajícím těstem a podle potřeby potřete pánev dalším máslem.
4 Komentářů
  1. 5 stars
    Krásné a moc dobré.

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    krása, radost pohledět 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account