Ve středně velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
Odměřte podmáslí.
Vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
Přidejte mokré přísady k suchým a míchejte, dokud se nespojí.
Těsto by mělo mít malé až středně velké hrudky.
Odstavte, zatímco budete zahřívat pánev.
Předehřejte pánev na středně nízkou teplotu.
Plochu potřete 1,5 lžičkou másla.
V případě, že se pohanka začíná oddělovat od tekutiny, těsto lehce promíchejte lžící.
Pomocí ¼ šálku naberte těsto na teplou pánev.
Vařte 2 až 3 minuty, dokud se na povrchu palačinky nevytvoří malé bublinky (že je palačinka připravena k otočení, poznáte podle toho, že je asi 1 cm po obvodu matná, a ne lesklá), a otočte ji.
Na opačných stranách smažte 1 až 2 minuty nebo dokud nezískají zlatavou barvu.
Upečené palačinky přendejte na chladicí mřížku nebo je dejte péct na plech do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia, aby zůstaly teplé.
Před dalším použitím těsto jemně promíchejte.
Postup opakujte se zbývajícím těstem a podle potřeby potřete pánev dalším máslem.