Pivní housky
Ingredience
- 500 g žitná tmavá mouka
- 1 ks droždí
- 1 ks vejce
- 130 ml teplé mléko
- 130 ml černé pivo
- 4 lžíce olovový olej
- 1 lžička sůl
- 1 lžička cukr
NA POSIPÁNÍ
- kmín, kmín, sezam, mořská sůl, chia semínka
Instrukce
- Nejprve promícháme v misce rozdrobené droždí, cukr, zalijeme teplým mlékem, zasypeme trochou mouky a necháme na teple asi 15 minut vzejít kvásek. V míse promícháme mouku, sůl, olej, vejce a zalijeme teplou vodou a pivem. Přidáme kvásek a propracujeme těsto, které necháme přikryté na teplém místě asi hodinu vykynout. Pak těsto na vále propracujeme a nožem rozdělíme na 12 dílků. Každý dílek rozdělíme ještě na třetiny. Z každého dílku vytvoříme váleček a upleteme housku. Hotové housky přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Housky potřeme rozšlehaným vejcem rozředěným trochou piva. Posypeme hrubou mořskou solí, sezamovým semínkem, kmínem a chia semínkem. Necháme ještě asi 20 minut vykynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 30 minut. Výborná příloha ke studené večeři, třeba k nějakému salátu nebo pomazánce. Přeji dobrou chuť !!!