Panettone
Ingredience
- 1 lžíce máslo rozpuštěné+ na vytření formy
- 1 lžička sůl
- 480 g hladká mouka
- 2 ks vejce
- 100 g rozinky
- smetana ke šlehání
- 1 šálek bílý jogurt
- 100 g mandle nahrubo nasekané
- 10 g sušené droždí
- 1 lžíce citronová kůra strouhaná
- ořechy
- 100 g kandované ovoce
- sušené ovoce na dokončení
- 2 lžička vanilkový extrakt
- 100 g cukr krupice
Instrukce
- 1
- Do mísy vlijte šálek teplé vody a přisypte droždí. Přimíchejte cukr, vejce, jogurt, vanilkový extrakt, citronovou kůru a sůl. Postupně vmíchejte mouku. Těsto hněťte, dokud nepřestane lepit (je-li třeba přidejte trochu mouky).
- 2
- Velkou mísu vytřete máslem, přesuňte do ní bochánek těsta, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
- 3
- Troubu zahřejte na 180 °C. Tři středně velké formy na panettone nebo vymyté plechovky vyložte pergamenovým papírem potřeným máslem, pečícím papírem nebo přímo papírovými formami.
- 4
- Do těsta zapracujte mandle, rozinky a kandované ovoce, rozdělte je na 3 díly a vytvořte koule. Ty vložte do forem, přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut (těsto vykyne nad okraje). Bochníky potřete rozpuštěným máslem a pečte dozlatova (asi 45 minut), testujte špejlí. Před podáváním ušlehejte dotuha smetanu, přelijte jí chleby a posypte ořechy a ovocem.
recept neznám, škoda, že není nafocené výsledné jídlo
S Panettone si chuťové poháriky pochutia
neznám, ale mandle zobu ráda 🙂
Panettone jsem již pekla a moc nám chutnalo.