Nepečený tvarohový dort s rybízem. Báječný dezert pro horké letní dny
Ingredience
- 380 g Ovesné sušenky (2 balení)
- 120 g Máslo
- 750 g Tvaroh polotučný (balený v alobalu)
- 1 a 1/2 hrnek Moučkový cukr
- 250 ml Smetana na šlehání
- 2 ks Želatina v prášku
- 1 ks Ztužovač šlehačky
- 2 hrnek Čerstvý rybíz
Instrukce
- Tento šťavnatý a lahodně krémový dort vás zcela jistě ohromí a naladí do té správné letní pohodové nálady. Je snadno a rychle připravený a rafinovaně pikantní. Dokonalé propojení chutí navinulého rybízu s jemným osvěžujícím tvarohem a křupavým korpusem z dortu dělá zákusek vskutku božský. Jak budete postupovat a co všechno musíte na jeho výrobu mít po ruce?Na křupavý korpus si připravte: Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem.2 balení ovesných sušenek (můžete použít i BeBe, piškoty nebo třeba kukuřičné lupínky). Množství odpovídá 380 g120 g máslaSušenky namelte najemno (nebo je vložte do mikrotenového sáčku a rozdrťte válečkem na nudle). Nasypte je do mísy. Máslo rozpusťte a přilijte k sušenkové drti. Dobře promíchejte. Hmotu naneste na dno dortové formy a nechte ztuhnout. Na tvarohový krém budete potřebovat:750 g polotučného tvarohu (rozhodně nepoužívejte vaničkový. Na krémové dezerty mám osvědčený Jaroměřický)1 a 1/2 hrnku třtinového moučkového cukru1 sáček želatiny 250 ml smetany ke šlehání (zaměnila jsem ji za rostlinný rýžový krém. Dezert je méně kalorický a přitom na své krémové konzistenci ani trochu netratí)1 ks ztužovače smetany (Smetanafix)Zatímco vám tuhne korpus, připravte si osvěžující náplň z tvarohu a smetany.Ze všeho nejdříve si nachystejte želatinu. Podle návodu na obalu rozpusťte prášek se 2 PL třtinového cukru ve 250 ml vody a 1 minutu povařte. Odstavte a nechte mírně vychladit.Smetanu vyšlehejte spolu se ztužovačem do husté pěny. Pokud zvolíte rostlinný krém, je potřeba, aby byl předem ztuhlý v ledničce. Poté ho vyjmete z obalu a smícháte se ztužovačem.Tvaroh smíchejte s cukrem. Opatrně po malých dávkách přilévejte prochladlou želatinu a dobře míchejte. Nesmí se vytvořit hrudky. Nakonec přimíchejte šlehačku (nebo rostlinný krém). Spojte dobře dohromady a naneste na korpus. Vložte na 30 minut do chladničky zatuhnout. Na ovocnou "polevu" si nachystejte:2 hrnky bobulí červeného rybízu1 sáček práškové želatiny rozpustné ve voděRybíz dobře omyjte a nechte osušit. Připravte si stejným způsobem i druhý sáček želatiny. Rybíz nasypte na povrch korpusu a zalijte mírně vychlazenou želatinou. Vložte zpátky do ledničky na 3,5 - 4 hodiny ztuhnout. Krájejte velmi ostrým nožem namočeným ve vodě.Dobrou chuť a příjemně strávené letní dny vám přeje Slávka Fran. PS: je libo domácí limonádu? Pak si rozhodně nenechte ujít recept na lahodný sirup z rybízu a levandule.