Něco k svátku vegetariánů – quiche s houbami a špenátem, nebo mangoldem
Ingredience
- 1 ks Listové těsto
- 3 ks Houby portobello
- 150 g Baby špenát
- 200 g Sýr ementál nebo gruyere
- 400 ml Smetana na vaření nebo šlehání
- 2 ks Vejce
- 1 lžička Sůl
- 1 špetka Pepř
- 1 špetka Mletý muškátový oříšek
- 1 ks Šalotka
- 2 stroužek Česnek
- 2 lžíce Máslo
- 1 špetka Kmín
- Olej na vymazání formy
Instrukce
- V neděli mají svátek vegetariáni. Slaví se prý celosvětově. Tak my na Honeyfood ho oslavíme naším oblíbeným slaným koláčem – quichem s houbami a špenátem.Quiche (čti kiš) připravuji už mnoho let a za tu dobu jsem našla spoustu zajímavých kombinací. Já osobně mám nejradši klasický Quiche Lorraine se slaninou a sýrem, ale hned za ním stojí v řadě ten s houbami a špenátem, případně mangoldemNejdříve vysvětlím, proč používám kupované těsto. 1) je to samozřejmě rychlejší 2) není to ale lenost, ale protože je dobré a vyzkoušela jsem snad všechny na trhu a to, které dodává firma Wewalka, mi chutná nejvíc. A jsou dobré obě – křehké (je dražší) i to listové. Je tenké, krásně drží ve formě a je hlavně chutné. Vyzkoušela jsem i „zaručené“ recepty na těsto na quiche a většinou byla moc hutná, rozpadala se nebo špatně držela tvar.Těsto tedy koupím už vyválené. Z jednoho balení udělám 1 velký quiche anebo 4-5 malých. Formu vždy nejdříve lehce vystříkám olejem – kupuji ve spreji. Utvoří jen minimální vrstvu a quiche potom není zbytečně mastný. Bez vymazání mám spíš špatné zkušenosti – nejdou potom moc vyklopit.Těsto umístím do formy, vytvaruji okraje, propíchám dno několikrát vidličkou a v případě tohoto těsta nepředpékám! Vyzkoušela jsem obě varianty, nepředpečena varianta mi vychází lépe.Připravím si špenát nebo mangold a houby. Najemno nakrájím šalotku a nechám lehce osmahnout na másle. Přidám prolisovaný česnek. Na plátky nakrájené houby portobello (očistěné) dám lehce orestovat. Přidám sůl, pepř a mletý kmín. Nechám podusit cca 10 minut, pokud by houby pustily málo tekutiny, lehce podliju vodou nebo vývarem, mám-li po ruce. Jakmile jsou houby hotové, přidám baby špenát, zamíchám a jen ho nechám „zteplat“, aby zůstal zelený a odstavím z tepla.Mezitím si nastrouhám sýr ementál nebo gruyere. Vejce rozšlehám se smetanou (lehčí varianta je smetana na vaření, těžší varianta je smetana ke šlehání nebo creme fraiche). Osolím, opepřím a přidám špetku muškátového oříšku.Formu nebo menší formičky naplněné těstem dám na plech, naplním je připravenou směsí hub a špenátu a zasypu sýrem. Pak každou zaliju připravenou směsí ze smetany a vajec. Peču v troubě na 185 stupňů (horkovzdušná) cca 30-35 min, ale je třeba být na pozoru. A neotvírat troubu a nenakukovat 🙂Vegetariánům přeji pěkný svátek ! více receptů i angličtiny a jídla na www.honeyfood.cz foto: Lucie Pomijová