Mrkvový perník. Neodolatelný dezert pro pestré jarní dny

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 45 minutes
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 1 a1/2 hrnek Hladká mouka
  • 1 hrnek Strouhaná mrkev
  • 2 lžička Prášek do perníku
  • 1 ks Vejce
  • 1/2 hrnek Třtinový cukr
  • 1 ks Citrónová kůra
  • 200 ml Mléko
  • 6 lžíce Kokosový olej
  • 2 lžíce Kakao
  • 1 špetka Sůl

Instrukce

  • Perník je taková česká klasika. Snad každá hospodyňka má svůj osvědčený a vyladěný recept, kterým rozmazluje a hýčká své nejbližší.
    Přiznávám, že ráda experimentuji a zkouším nové chutě a vůně. A tak každý můj pečený kousek má vždy jinou chuť a je doplněn kouskem přírody. Pro zdravější a bezlepkovou verzi zaměňte bílou mouku za hladkou pohankovou. A kakaový prášek za Karob. Díky své nasládlé chuti a výrazné hnědé barvě bude výsledný moučník mnohem tmavší a lahodnější.
    Co budete potřebovat?
    1 a 1/2 hrnku hladké mouky (pohankové). Ověřenou a mnohokrát vyzkoušenou mám Babiččinu volbu na dortová těsta.1 hrnek najemno nastrouhané čerstvé mrkve2 ČL kypřícího bezfosfátového prášku do perníku1 vajíčko1/2 hrnku třtinového cukrunastrouhaná kůra z 1 BIO citronu200 ml mléka (obyčejného nebo rostlinného)6 PL kokosového oleje2 PL kakaového prášku nebo Karobušpetku soli
    Předehřejte si troubu na 180 °C.
    Do mísy prosejte mouku. Přidejte kypřící a kakaový prášek se solí a dobře promíchejte. Postupně přidávejte ostatní ingredience. Nejprve nastrouhanou mrkev, vajíčko, cukr a kůru. Promíchejte a zalijte (teplým) mlékem. Nakonec vmíchejte olej. Spojte do hladké konzistence bez hrudek.
    Kulatou formu o průměru 23 cm (nebo menší pekáček) vyložte pečícím papírem a perníkovou směs do ní přelijte. Uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte cca 45 minut. Před vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete z těsta čistou a suchou, máte pečeno.
    Nechte vychladit.
    Povrch můžete polít polevou.
    Můj tip:
    4 PL kokosového oleje1 PL kakaového prášku (Karobu)1 PL javorového sirupu1 ČL vařící vody.
    Kokosový olej, sirup a kakaový prášek smíchejte v misce. Do vzniklé směsi kápněte vařící vodu. Olej se na krátkou dobu oddělí. Dobře vyšlehejte do hladké a lesklé polevy. Natřete na moučník, zasypte kokosovými lupínky a servírujte.
    Dobrou chuť.
     
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account