Mrkvový dort s marcipánem
Ingredience
- 175 g Máslo
- 175 g Třtinový cukr
- 3 ks Vejce
- 2 lžíce Jogurt nebo olej
- 175 g Hladká mouka
- 1 ks Kypřící prášek
- 1/2 lžička Sůl
- 3/4 lžička Skořice
- 1/2 lžička Muškátový oříšek
- 50 + 110 g Mandle
- 220 g Mrkev
- 250 g Máslo
- 150 g Cukr moučka
- 1 ks Vanilkový pudink
- 500 ml Mléko
- 2 ks Marcipánová hmota
- 1 ks Hořká čokoláda
Instrukce
- TĚSTOUtřeme třtinový cukr s máslem a žloutky. Pak smícháme mouku s kořením a kypřicím práškem. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev, mleté neloupané mandle a jogurt nebo olej. Zapracujeme hladké těsto, do něhož lehce vmícháme ušlehané bílky. Dortovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme těsto a pečeme v horkovzdušné troubě při teplotě 160°C asi 45 minut. Po vychladnutí dort opatrně vyklopíme a rozřízneme podélně na dvě poloviny. KRÉM Nejprve si uvaříme dle návodu vanilkový pudink a necháme vychladnout. Pak ušleháme máslo s práškovým cukrem a pomalu vmícháme pudink. Přidáme rozemleté neloupané mandle. Asi polovinu krému namažeme na jednu část dortového korpusu. Opatrně přiklopíme druhou půlkou dortu. Zbytek krému natřeme navrch korpusu a po stranách. Necháme si trochu krému na ozdobu. Jednu část marcipánové hmoty rozválíme na kruh velikosti korpusu a přiložíme na dort. Z druhé části hmoty vyválíme pruh, kterým obtočíme dort ze strany. Navrch dortu nastrouháme hořkou čokoládu. Ze zbylého krému nazdobíme navrch dortu 12 šešulek a ozdobíme celou mandlí. Hotový dort dáme na tácku vychladit do ledničky. Podáváme na svačinku ke kávě . Přeji dobré pochutnání !!!