Mřížkový koláč s tvarohem a jablky
Ingredience
- 400 g hladké špaldové mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g změklého másla či Hery
- 1 celé vejce + 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- mléko
- 500 g tvarohu
- 1 vejce + bílek
- cukr dle chuti
- 4 větší nahrubo nastrouhaná jablka
- mletá skořice
- cukr dle chuti a sladkosti jablek
Instrukce
- Do hlubší mísy dáme mouku, oba druhy cukru, prášek do pečiva, promícháme.
- Přidáme na proužky pokrájený změklý tuk a vajíčka, přilijeme trošku mléka.
- Rukou zpracujeme pevné těsto, mléko dáme dle potřeby.
- Těsto dáme do lednice na chvíli odpočinout.
- Připravíme si tvarohovou náplň.
- Tvaroh vyklopíme do mísy, přidáme cukr a žloutek, bílky předem vyšleháme do pevného sněhu, který přidáme do promíchaného tvarohu.
- Oloupeme a nastrouháme jablka, ochutíme.
- Vyndáme těsto z lednice, rozdělíme na dvě poloviny.
- Hlubší plech vymažeme máslem a polovinu těsta na něj nastrouháme a prsty "uťapkáme" v jeden celek.
- Na těsto dáme tvaroh, lehce rozetřeme.
- Přidáme strouhaná jablka.
- Z druhé poloviny těsta postupně vyválíme válečky a skládáme do tvaru mřížek.
- Dáme do předem vyhřáté trouby na cca 170°C.
- Pečeme zhruba 30-40 minut
Koláče s tvarohom má manžel najradšej, určite vyskúšam
panečku, to vypadá skvěle
Koláč pěkně vypadá. Dělám ho také, ale s marmeládou. Tuto variantu musím vyzkoušet.
I u nás se dělá s marmeládou, u něj je skvělé, že opravdu dlouhou dobu vydrží…Většinou peču, když vyrážíme na dovolenou k moři, máme tam pak na snídani na několik dní…
Dobrota už od pohledu :-), a cukr by se dal nahradit 🙂
Tak určitě dal, ale ve výsledku koláč je na velký plech, tak ho tam není až zas tolik.
Před upečením můžeme ještě do jednotlivých mřížek dát kousek vlašského ořechu.