Go Back
+ servings

Mřížkový koláč s tvarohem a jablky

Vytisknout recept
alternativa na českou klasiku
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 1 hour 10 minutes
Porce 10 osob
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g změklého másla či Hery
  • 1 celé vejce + 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • mléko
  • 500 g tvarohu
  • 1 vejce + bílek
  • cukr dle chuti
  • 4 větší nahrubo nastrouhaná jablka
  • mletá skořice
  • cukr dle chuti a sladkosti jablek

Instrukce

  • Do hlubší mísy dáme mouku, oba druhy cukru, prášek do pečiva, promícháme.
  • Přidáme na proužky pokrájený změklý tuk a vajíčka, přilijeme trošku mléka.
  • Rukou zpracujeme pevné těsto, mléko dáme dle potřeby.
  • Těsto dáme do lednice na chvíli odpočinout.
  • Připravíme si tvarohovou náplň.
  • Tvaroh vyklopíme do mísy, přidáme cukr a žloutek, bílky předem vyšleháme do pevného sněhu, který přidáme do promíchaného tvarohu.
  • Oloupeme a nastrouháme jablka, ochutíme.
  • Vyndáme těsto z lednice, rozdělíme na dvě poloviny.
  • Hlubší plech vymažeme máslem a polovinu těsta na něj nastrouháme a prsty "uťapkáme" v jeden celek.
  • Na těsto dáme tvaroh, lehce rozetřeme.
  • Přidáme strouhaná jablka.
  • Z druhé poloviny těsta postupně vyválíme válečky a skládáme do tvaru mřížek.
  • Dáme do předem vyhřáté trouby na cca 170°C.
  • Pečeme zhruba 30-40 minut