Mazanec s jogurtem

Vytisknout recept
  1. Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky
    a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
  2. Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
  3. Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C.
  5. Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
  6. Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
  7. Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.
  8. Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.
 
TIP! Na strouhání doporučujeme kůru z bio citronu se zeleno-bílým znakem BIO, u kterého máme jistotu, že nebyl chemicky ošetřen.

250g - hladká mouka
250g - polohrubá mouka
120g - cukr krupice
120g - máslo
30g - droždí
4ks - žloutky
250ml - mléko
50g - bílý jogurt
1ks - vejce na potření
ks - citronová kůra
50g - rozinky namočené alespoň 15 minut v horké vodě
50g - mandlové lupínky
ks - špetka soli
příprava - 30
vaření - 60
Kategorie Dezert
Porce 0
Uvařila PetraVomelová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account