Mazanec po Chorvatsku
Ingredience
- Univerzální bezlepková mouka – 1 kg
- Kvasnice – 40 g
- Máslo – 200 g
- Třtinový cukr moučka – 200 g
- Vanilkový cukr – 10 g
- Žloutky – 6
- Kefír/Mléko – 500 ml
- Citron kůra
- Pomeranč kůra
- Mandle
- Rum – panák
- Rakija ovocná brandy/višňovice - panák
- Sůl
Instrukce
- 1. Přidejte čajovou lžičku cukru, mouky a kvasnic do teplého mléka a odložte na 15 minut, aby vznikl kvásek.
- 2. Vložte do větší mísy a přidejte do ní zbytek mouky a promíchejte. Pokračujte v mísení a přidávejte mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr a sůl.
- 3. Přidejte rum, rakiji, strouhanou citronovou a pomerančovou kůru a poté znovu promíchejte. Dobře promíchejte a vytvořte pevné těsto, dokud povrch není hladký. U bezlepkové mouky doporučuji přidat trochu tekutiny navíc, těsto by se mělo lehce lepit. Vložte těsto do mísy přikryjte hadříkem a nechte ho kynout nejméně 8-10 hodin nebo přes noc(neměla jsem tu trpělivost, 5 hodin muselo stačit 🙂 )
- 4. Vyklopte těsto na pomoučenou desku a nakrájejte na 3 stejné kousky. Tvarujte je do bochánků a položte jednotlivě na plech. Nechte je znovu nakynout.
- 5.Zapněte troubu na 200°C
- 6. Bochánky pomažte žloutkem a posypat pokrájenými mandlemi. Proveďte 3 hluboké řezy ( ze středu na okraj ).
- 7. Pečte na 200 ° C po dobu 30-45minut.
zajímavý a pěkný 🙂
Zajímavý recept, netradiční, lákavý…
Dejte vědět, jak se povedl. A děkuji. 🙂
Pěkný recept na mazanec. Určitě někdy vyzkouším.
Zajíjmavá varianta…
Děkuji 🙂
Zajímavý velikonoční recept…
Děkuji 🙂