Mazanec po Chorvatsku

Vytisknout recept
Sirnica neboli po našem mazanec je tradiční velikonoční pokrm. Podává se odpoledne nebo odpoledne ke kávě. Ideální je jej sníst ještě teplý, nebo nechat odležet až na druhý den 🙂 Kynutí těsta je zdlouhavé, tak začněte včas. Recept je na tři středně velké bochánky.
Kategorie Bez lepku, Dezert
Kuchyně Středomořská
Čas přípravy 5 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 9 minutes
Porce 3 středně velké bochánky
Uvařila Janinka

Ingredience

  • Univerzální bezlepková mouka – 1 kg
  • Kvasnice – 40 g
  • Máslo – 200 g
  • Třtinový cukr moučka – 200 g
  • Vanilkový cukr – 10 g
  • Žloutky – 6
  • Kefír/Mléko – 500 ml
  • Citron kůra
  • Pomeranč kůra
  • Mandle
  • Rum – panák
  • Rakija ovocná brandy/višňovice - panák
  • Sůl

Instrukce

  • 1. Přidejte čajovou lžičku cukru, mouky a kvasnic do teplého mléka a odložte na 15 minut, aby vznikl kvásek.
  • 2. Vložte do větší mísy a přidejte do ní zbytek mouky a promíchejte. Pokračujte v mísení a přidávejte mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr a sůl.
  • 3. Přidejte rum, rakiji, strouhanou citronovou a pomerančovou kůru a poté znovu promíchejte. Dobře promíchejte a vytvořte pevné těsto, dokud povrch není hladký. U bezlepkové mouky doporučuji přidat trochu tekutiny navíc, těsto by se mělo lehce lepit. Vložte těsto do mísy přikryjte hadříkem a nechte ho kynout nejméně 8-10 hodin nebo přes noc(neměla jsem tu trpělivost, 5 hodin muselo stačit 🙂 )
  • 4. Vyklopte těsto na pomoučenou desku a nakrájejte na 3 stejné kousky. Tvarujte je do bochánků a položte jednotlivě na plech. Nechte je znovu nakynout.
  • 5.Zapněte troubu na 200°C
  • 6. Bochánky pomažte žloutkem a posypat pokrájenými mandlemi. Proveďte 3 hluboké řezy ( ze středu na okraj ).
  • 7. Pečte na 200 ° C po dobu 30-45minut.
8 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    zajímavý a pěkný 🙂

  2. NelaVávrová 1 rokem ago

    Zajímavý recept, netradiční, lákavý…

  3. Author
    Janinka 1 rokem ago

    Dejte vědět, jak se povedl. A děkuji. 🙂

  4. 5 stars
    Pěkný recept na mazanec. Určitě někdy vyzkouším.

  5. Zajíjmavá varianta…

  6. Zajímavý velikonoční recept…

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account