Sirnica neboli po našem mazanec je tradiční velikonoční pokrm. Podává se odpoledne nebo odpoledne ke kávě. Ideální je jej sníst ještě teplý, nebo nechat odležet až na druhý den :) Kynutí těsta je zdlouhavé, tak začněte včas.
Recept je na tři středně velké bochánky.
Kategorie Bez lepku, Dezert
Kuchyně Středomořská
Čas přípravy 5 minutesmin
Čas vaření 45 minutesmin
Celkový čas 9 minutesmin
Porce 3středně velké bochánky
Uvařila Janinka
Ingredience
Univerzálníbezlepková mouka – 1 kg
Kvasnice – 40 g
Máslo – 200 g
Třtinový cukr moučka – 200 g
Vanilkový cukr – 10 g
Žloutky – 6
Kefír/Mléko – 500 ml
Citron kůra
Pomeranč kůra
Mandle
Rum – panák
Rakijaovocná brandy/višňovice - panák
Sůl
Instrukce
1. Přidejte čajovou lžičku cukru, mouky a kvasnic do teplého mléka a odložte na 15 minut, aby vznikl kvásek.
2. Vložte do větší mísy a přidejte do ní zbytek mouky a promíchejte. Pokračujte v mísení a přidávejte mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr a sůl.
3. Přidejte rum, rakiji, strouhanou citronovou a pomerančovou kůru a poté znovu promíchejte. Dobře promíchejte a vytvořte pevné těsto, dokud povrch není hladký. U bezlepkové mouky doporučuji přidat trochu tekutiny navíc, těsto by se mělo lehce lepit. Vložte těsto do mísy přikryjte hadříkem a nechte ho kynout nejméně 8-10 hodin nebo přes noc(neměla jsem tu trpělivost, 5 hodin muselo stačit :) )
4. Vyklopte těsto na pomoučenou desku a nakrájejte na 3 stejné kousky. Tvarujte je do bochánků a položte jednotlivě na plech. Nechte je znovu nakynout.
5.Zapněte troubu na 200°C
6. Bochánky pomažte žloutkem a posypat pokrájenými mandlemi. Proveďte 3 hluboké řezy ( ze středu na okraj ).