Máslové sušenky s pravou vanilkou
Ingredience
- 250 g Máslo
- 400 g Mouka Babiččina volba na křehké pečivo
- 180 g Domácí vanilkový cukr
- 2 ks Vejce
- 1 ks Žloutek (bílek použijeme na potření)
Instrukce
- Nejprve si připravíme ingredience. Je jich málo a o to více si dejte záležet na jejich kvalitě. Jsou to máslové sušenky, takže v žádném případě nenahrazujte máslo rostlinným tukem. Do mísy vložíme máslo a jedno celé vejce. Z druhého oddělíme žloutek a přidáme do mísy (bílek si schováme na potření). Přidáme mouku a nakonec domácí vanilkový cukr. A pustíme se do hnětení. Když je těsto důkladně propracované, necháme odpočinout v lednici cca 2-3 hodiny. Po cca 2 hodinách těsto vezmeme a pokrájíme na několik částí. Pomoučíme si vál a rozválíme těsto. Připravíme si kulaté vykrajovátko nebo sklenici o velikosti razítka. Vykrájená kolečka přenášíme na plech vystlaný pečícím papírem, a do každého z nich hned obtiskneme vzor razítka. Celkově se snažte s těstem pracovat rychle. Máslo se roztéká a těsto by se mohlo začít lepit a rozpadat. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Pokud chcete mít sušenky lesklé, potřete každou z nich bílkem. Můžete je také pocukrovat moučkovým cukrem. Cukr se zapeče s bílkem a vytvoří zlatavou krustu.