Marcipánový dort s karamelem a mandlemi
Ingredience
- 100 g Máslo
- 4 ks Vejce
- 150 g Cukr krupice
- 250 g Polohrubá mouka
- 1 ks Prášek do pečiva
- 250 ml Mléko
Krém
- 1 ks Karamelový pudink
- 250 g Máslo
- 150 g Cukr moučka
- 100 g Mleté mandle
- 500 ml Mléko
Na ozdobu
- 2 ks Světlý marcipán
- 1 ks Kakaový marcipán
- Cukrové perličky
Instrukce
- Den předem si utvoříme z kakaového marcipánu malé lístky kytiček. Dáme je do druhého dne vychladit do lednice. Korpus: Oddělíme si žloutky od bílků. Utřeme žloutky s cukrem, pak zašleháme postupně máslo. Smícháme si mouku s kypř. práškem a střídavězamícháme mléko a mouku do žloutkové směsi. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Pečeme v troubě při teplotě 160°C asi 45 minut. Korpus necháme vychladnout a promazáváme krémem nejlépe druhý den. Krém: Uvaříme si v mléce karamelový puding a necháme vychladit. Utřeme si máslo s práškovým cukrem a pomalu přidáváme puding. Nakonec vmísíme mleté mandle. Ozdobení dortu: Dort. korpus rozpůlíme na polovinu. Jednu třetinu krému natřeme na korpus. Přiklopíme druhou polovinou korpusu. Druhou třetinou krému natřeme navrch korpusu a kolem dokola. Pak si vyválíme změklé 2 kousky světlého marcipánu do větší kulaté placky. Naneseme na dort a přitlačíme nahoře i po stranách. Okraje po stranách odkrojíme rádýlkem. Vršek dortu ozdobíme kolem dokola krémovými šešulkami. Do každé přimáčkneme 5 kakaových lístečků. Doprostřed kytičky dáme cukrovou perličku. Z odkrojeného zbytku světlého marcipánu uděláme kolem dokola sukénku. Ozdobíme zbylými kakaovými lístečky, které přilepíme troškou rumu. Dort si můžeme upéci k nějaké slavnostní příležitosti. Přeji dobrou chuť !!!