Langoše
Ingredience
- hladká mouka 500 g
- zakysaná smetana 1 ks
- vlažná voda
- 1 kelímek od smetany
- sušené droždí 7g 1 sáček
- sůl 2 malé lžičky
Zdobení:
- strouhaný tvrdý sýr 1 miska
- kečup 1 lahvička
- zakysaná smetana 1 ks
- sůl 1 špetka
Instrukce
- Těsto vypracujeme z uvedených surovin a necháme hodinu a půl kynout.
- Můžeme nechat pracovat domácí pekárnu, kam nejprve nalijeme vodu, smetanu, pak nasypeme mouku, sůl a droždí.
- Zapneme na program Těsto a necháme program doběhnout.
- Poté těsto propracujeme na pomoučeném vále, rozdělíme na porce a v rukách roztahujeme placku, kterou opatrně vložíme do většího množství rozpáleného oleje. V oleji obracíme a smažíme dozlatova. Přebytečný tuk odsajeme papírovými utěrkami.
- Na potření si vždy rozmíchám kečup s rozmačkaným česnekem a nebo zakysanou smetanu s česnekem a špetkou soli. Posypeme bohatě sýrem.
- Langoše si také můžeme připravit do zásoby do mrazáku a pak už jenom vytáhneme a dosmažíme. Nechávám je v oleji jenom lehce zatáhnout, aby vytvořili světlou " kůrku " a vyndám, tuk odsaju utěrkami a do mrazáku je proložím pečícím papírem .
Langoše nejsou mé oblíbení jídlo.
Super, langoše už jsem neměla hodně dlouho, odrazuj mě ta jeejich cena.
Neměla jsem langoš, skoro ani nepamatuji. Doma je nedělám a naposledy jsme si jeden napůl dali s manželem kdysi v Mariánkách, ale cena 69 Kč mě odradila. Dnes bude stát asi mnohem více.
To bylo oblíbené jídlo dětí, svého času jsem dělávala poměrně často, měla jsem i recept, kam se přidávaly vařené brambory, dobré to bylo.